Urmărește emisiunea live


Părinți de succes: Cum îi domină copiii pe adulți

Există atât părinți, cât și profesori care susțin la un moment dat că nu mai întrevăd nicio cale de a se înțelege cu cel mic, fără a conștientiza că de fapt ei sunt victime ale dominației copilului.

Pentru a evita astfel de momente, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, aduce în atenția educatorilor celor mici perspectiva oferită de către Morrish (2004) privind strategiile folosite de copii pentru a-i domina pe adulții din jurul lor. 

1. Blocajul - când copilul este rugat să facă ceva, el așteaptă, eventual lansând și câteva comentarii, ca adultul să negocieze, să-l roage să îndeplinească sarcina. În timp, copilul o să vrea din ce în ce mai multe și o să ofere din ce în ce mai puțin;

2. Imunitatea - apare când cel mic vede că nu poate fi pedepsit mai mult și ripostează cu expresia "Nu-mi pasă!". În acest moment, copilul este învingător în conflict. 

3. Furișarea. Este momentul în care copilul demarează comportamentele nepotrivite atunci când, în urma unei monitorizări atente, observă că  adultul este implicat într-o acțiune care nu-i este dedicată.

4. Devierea responsabilității: de câte ori copilului i se cere să-și asume responsabilitatea pentru ceva ce a făcut el o să spună că nu este adevărat, că nu a făcut respectivul lucru (și o să ceară adultului să-i demonstreze cu dovezi că el a fost de vină).

5. Inversarea - când cel mic, învățând consecințele comportamentului său, se folosește de inversare pentru a obține avantaje (de exemplu, știe că părintele său nu agreează o scenă penibilă în public sau că este ignorat de cel mic).

În oricare dintre aceste situații, părintele trebuie să-i arate celui mic că știe ce urmărește el cu un asemenea comportament, dar și să aleagă el momentul prielnic de negociere cu copilul, deoarece, așa cum afirmă Morrish „Dacă negociați acum cu copilul pentru ca el să facă ceea ce trebuie, mai târziu o să ajungeți să vă rugați/implorați". 

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel