Papa Francisc ar putea demisiona!

Papa Francisc
Papa Francisc

Papa Francisc nu exclude posibilitatea de a demisiona la un moment dat, ca predecesorul său Benedict al XVI-lea.

Într-un interviu pentru cotidianul catalan La Vanguardia şi televiziunea spaniolă Cuatro, Papa, în vârstă de 77 de ani, apreciază că Joseph Ratzinger "nu a încălcat tradiţia" renunţând la papalitate pe 11 februarie 2011, informează Mediafax.

"Papa Benedict a făcut un gest însemnat, a deschis o poartă. Benedict nu a încălcat tradiţia. De fapt, el a creat o instituţie a unor eventuali papi emeriţi (...). Aş face acelaşi lucru ca el. I-aş cere Domnului să mă lumineze când va veni momentul şi să-mi spună ce trebuie să fac. Şi sunt sigur că o va face!", a declarat Papa Francisc.

Suveranul Pontif nu spune care va fi decizia pe care o va lua dacă ar fi nevoit să-şi pună problema sănătăţii sau capacităţilor în declin. Dar nu îndepărtează posibilitatea unei demisii, exprimându-şi mulţumirea faţă de această nouă "instituţie" a unor "eventuali papi emeriţi".

De asemenea, Papa Francisc condamnă în acest interviu fundamentalismul religios, pe care-l consideră totuşi "minoritar". "Mesajul fundamentalist - (important) este să vedem unde poate lovi, cel puţin ideologic (...). Noi, creştinii, avem şi noi grupări fundamentaliste", a spus el.

VEZI ȘI: Papa Francisc I ar putea demisiona la un moment dat, ca Benedict al XVI-lea

Citând un exemplu din Războiul de Treizeci de ani (1618-1648), Suvernaul Pontif dă asigurări că o asemenea violenţă între protestanţi şi catolici "este, în prezent, inimaginabilă".

În altă parte, el afirmă că "rugăciunea (creştină) este evreiască", din cauza "rădăcinilor evreieşti ale creştinismului. "Mă rog zilnic Oficiului Divin cu psalmii lui David. Recităm cei 150 de psalmi într-o săptămână. Deci rugăciunea mea este evreiască", a spus el.

Papa denunţă antisemitismul, care "rezidă în curentele politice de dreapta, mai degrabă decât în cele de stânga". "În prezent încă mai există negaţionişti ai Shoahului. Este o nebunie. Nu ştiu cum este posibil acest lucru", a declarat el.

Francisc se declară totodată "convins că persecutarea creştinilor este mai puternică decât în primele secole ale Bisericii". "Astăzi există mai mulţi martiri creştini decât în perioada aceea. Iar aceasta nu este o fantezie, am date", a dat el asigurări.

VEZI ȘI: Papa Francisc, pasionat de fotbal: Ce-și dorește de la Cupa Mondială 2014

El abordează, în privinţa Cataloniei, problema separatismului şi secesiunii în Europa. "Orice divizare mă îngrijorează", "trebuie văzut de la caz la caz. Scoţia, Padania (Italia), Catalonia. Sunt cazuri care pot fi juste şi cazuri care nu ar fi, dar sciziunea unei naţiuni fără un trecut de unitate forţată trebuie tratată cu grijă", a avertizat el.

Papa subliniază asupra diferenţei dintre independenţa fostelor colonii care se emancipează, ca în ţările din America Latină, şi separatismul ca cel din fosta Iugoslavie. În cazul fostei Iugoslavii, în opinia sa este vorba despre "popoare care au culturi atât de diferite, încât chiar şi cu lipici este dificil să le ţii laolaltă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel