Palada îl compară pe Pleșu cu Vadim. Atac fără precedent la un simbol al intelectualității

Mirel Palada a fost deranjat de un articol scris de Andrei Pleșu într-un ziar, în care acesta se lega de termenul „matrafoxat”, lansat în spațiul public de purtătorul de cuvânt al Guvernului, dar și de o altă exprimare („Vom evolua incremental”) folosită de Mirel Palada într-o emisiune TV.

VEZI ȘI: Horoscopul lui Victor Ponta în ziua când își anunță candidatura la prezidențiale

Din acest motiv, Mirel Palada a spus că Andrei Pleșu „a preluat nișa ecologică" ocupată cândva de Corneliu Vadim Tudor.

"Pe vremuri se spunea că nu ești (pardon: ejt, ca să dovedim că nu știm să scrim românește), că nu ești persoană publica pe deplin dacă nu intri în gura lu Vadim la spurcăciuni. Acum, mai nou, văz că acest loc pe nisha ecologică de scavengeri este luat de Pleshu.

O persoană pe care altminteri o admiram pe vremuri, când eram tânăr și naiv și credeam tot ce zboară și îmi închipuiam că oamenii e buni și principiali pe persoană fizică. Ei, ash. Pleșu a făcut o pasiune din a ridica osanale lui Băsescu, iar acum se ia de matrafocs și de incremental.

Se pare că în legea firii elitiste doar elitijdii au voie să foloseasca termeni complicați, de-aia de cauți în dicționar ce înseamnă și cum se scrie. Spuneți-i lu domnu' principial că dacă nici eu nu știu să vorbește românește, atunci mai e o singură șansă pe lumea asta în tzarishoara asta: EBA, fiica dinstinsului său idol principial. Și mai spuneți-i ca matrafox e un termen atât de nobil și de autentic față de sulemeneala sa morala, cum îi zice, parcă Minima Moralia, încât sunt dintr-o dată de trei ori mai mândru că l-am folosit, dacă lui i se pare dizgratzios. Și spuneți-i că mai este de asemenea și un termen cu multiple valentze semantice, pe care dânsul cu siguranță le va înțelege încet-încet, adică incremental, pe măsura ce Băsescu nu va mai fi președintele României", a scris Mirel Palada pe Facebook.

Andrei Pleșu despre Mirel Palada

"Cei mai comici – dar şi cei mai periculoşi – sunt însă cei care strică limba avînd aerul că o răsfaţă, că o „înnoiesc", că o prelucrează „creator". Vor să aibă haz sau să se exprime „fin". Au convingerea că un adevărat „intelectual" e unul care ştie cuvinte rare, care vorbeşte „pe radical" şi îşi lasă interlocutorii cu gura căscată. Aşa a apărut pe piaţa noastră lingvistică termenul „matrafoxat", pentru a înlocui „trivialul" beat. Acelaşi harnic inovator a produs, de curînd, încă un crocodil lingvistic: într-o emisiune de televiziune, decis să afişeze o nestrămutată credinţă în progresul naţiunii, a repetat, din vîrful buzelor, că vom evolua „incremental". Evident că n-aţi înţeles despre ce este vorba. Nu e pentru prostime. Numai Dimitrie Cantemir ştia cuvîntul ăsta, pe care l-a luat din latineşte pentru a vorbi de „creşterea şi descreşterea Curţii Otomane". Da, „incrementum" înseamnă „creştere". Carevasăzică – ca să înţeleagă poporul neinstruit – vom avea un parcurs „incremental" nu înseamnă altceva decît că „vom creşte". Dar ar fi păcat să pocim o asemenea luminoasă idee cu vocabule banale, pe măsura ignoranţei generale", a scris Andrei Pleșu în Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel