EXCLUSIV  PACT, cerere expresă pentru guvernanți

Sebastian Burduja, liderul PACT
Sebastian Burduja, liderul PACT

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită eliminarea indemnizaţiei acordate consilierilor locali, judeţeni şi generali. Din suma economisită prin această măsură, PACT propune crearea Fondului Antreprenorilor Români (FAR), prin care se vor finanţa pe bază de concurs proiecte pentru dezvoltarea mediului privat autohton.

În prezent, indemnizaţia consilierilor este de 5% din salariul brut al primarului, pentru fiecare dintre şedinţele la care aleşii locali participă. Această sumă reprezintă în total, la nivelul ţării, aproximativ 223 de milioane de lei anual.

PACT consideră că rolul şi menirea unui consilier local este de a contribui la dezvoltarea comunităţii din dorinţa de a se implica activ şi nu pentru o recompensă materială. PACT crede că progresul unei societăţi poate fi realizat doar prin cetăţeni implicaţi şi nu prin politicieni de meserie, care vânează funcţii şi beneficii susţinute din bani publici.

PACT afirmă că susţinerea antreprenorilor români ar trebui să fie principala soluţie pentru creşterea sănătoasă a economiei locale şi nationale. În prezent, în România 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cauzele cel mai des invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia, potrivit unui studiu al Ernst&Young Romania.

Buget de 223 milioane de lei

Astfel, Fondul Antreprenorilor Români cu un buget de circa 223 de milioane lei ar putea sprijini anual mii de întreprinzători. Contribuţia statului la aceste proiecte ar trebui să se încadreze în limita a 200.000 de euro pentru fiecare proiect.

Alocarea acestor fonduri se va face in baza unor criterii obiective şi transparente, similar procedurilor de finanţare prin fondurile europene. FAR va funcţiona totodată şi ca un organism care va consilia şi va îndruma antreprenorii la început de drum, punându-le la dispoziţie resursele juridice şi know-how-ul necesar.

„Politicienii noștri ne-au obișnuit deja cu scuza că nu sunt bani la buget. Ei bine, acum cei 40.000 de consilieri locali, județeni și generali din România au șansa să facă ceva concret: să renunțe la indemnizația de ședință. Este o chestiune de bun simț să participi la o ședință lunară fără a avea pretenția de a fi retribuit, cu atât mai mult cu cât ești în poziția onorantă de a-ți sluji comunitatea. Acest lucru este considerat normal în democrații avansate, precum Elveția. Cu banii astfel economisiți, vom putea susține printr-un nou program, Fondul Antreprenorilor Români, mii de întreprinzători, generând zeci de mii de noi locuri de muncă anual și reducând șomajul, mai ales în rândul tinerilor. Creșterea durabilă a economiei românești trebuie să se bazeze pe sprijinirea capitalului local. Chemăm toți liderii de opinie și toate partidele să susțină public această inițiativă", a declarat Sebastian Burduja, președintele PACT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel