OUG DRAGNEA: "Înfrângerea" PSD în Parlament, efect surprinzător pe plan extern

PSD nu va suferi o înfrângere dacă ordonanța de urgență care dă undă verde traseismului politic nu trece de Parlament. Dimpotrivă, respingerea ordonanței putea ajuta guvernarea PSD să puncteze la capitolul imagine în fața partenerilor externi. 

Ordonanța de urgență care le permite aleșilor locali să schimbe partidul fără să-și piardă funcția, timp de 45 de zile, a intrat în vigoare la 2 septembrie. Mai mulți primari și consilieri au profitat deja de acest act normativ și au schimbat o formațiune politică în favoarea alteia.

OUG a ajuns săptămâna asta la mâna deputaților, care nu au aprobat tranformarea ei în lege organică. Decizia este lipsită de greutate, deoarece Camera decizională în acest caz este Senatul. Însă chiar dacă Senatul va decide aidoma Camerei Deputaților, OUG Dragnea și-a atins deja scopul, deoarece produce efecte încă de la începutul lunii septembrie.

În ipoteza în care OUG nu va primi aprobarea Senatului să devină lege organică, trecerea OUG prin Parlament va rămâne un exercițiu de democrație pe care guvernarea PSD îl va etala în fața partenerilor externi. Așadar, votul de astăzi din Camera Deputaților nu a fost nici pe departe un "eșec" sau o "surpriză".

Mai ales că, după cum arată cifrele, social-democrații au "uitat" să se mobilizeze pentru a vota în favoarea OUG Dragnea. Camera Deputaților are 403 membri. La ședința plenară de miercuri au fost prezenți 331. Ordonanța de urgență avea nevoie de 202 voturi pentru a trece, dar a primit doar 195. Dintre cei 188 de deputați ai PSD+UNPR au bifat condica de prezență 163, conform site-ului Camerei Deputaților. Cei 25 de pesediști absenți ar fi înclinat lejer balanța votului în favoarea aprobării ordonanței, realizându-se majoritatea de 202 voturi.

Parlamentarii Opoziției intuiesc o altă miză a transformării OUG în lege. Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a spus că speră ca ordonanţa să fie respinsă de Senat pentru a nu avea posibilitatea de a o contesta la Curtea Constituţională, unde ar putea fi validată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel