OUG Dragnea: adevărata lovitură, dată în interiorul PSD

Urmărește OUG privind migrația aleșilor să-l ajute Victor Ponta la alegerile prezidențiale? Dacă da, cum? Jurnalistul Val Vîlcu scrie în editorialul său pentru DC News că cel mai important efect va fi resimțit în interiorul PSD, iar factori cheie în această ecuație sunt aleșii din eșalonul doi, anume consilierii locali. Dacă aceștia vor schimba majoritățile din consiliile peneliste, noii șefi locali sau județeni social-democrați vor veni la putere în mandatul Ponta și vor fi complet loiali șefului PSD. Astfel, Ponta ar căpăta siguranța că la prezidențialele din toamnă nu va fi victima precedentelor Năstase și Geoană, pentru care unii lideri locali au "uitat" să "tragă" la alegeri.

Editorialul integral al lui Val Vîlcu:

Cei care contestă moralitatea OUG Dragnea, privind migrația aleșilor locali, au la fel de multă sau de puțină dreptate ca aceia care contestă moralitatea migrației PNL, din USL în PDL. E corect ca reprezentanții PNL să ia voturi pe seama revoltei populare împotriva formațiunii lui Blaga și apoi să ”guverneze” în județe alături de aceasta?  De ce parlamentarii au voie să își schimbe partidul, dar primarii, aleși în același sistem, nu?

Răspunsurile țin de opțiunea politică a fiecăruia. Un lucru care ține de matematică este efectul ordonanței în balanța puterii.

Migrația primarilor, mai ales către PLR

Mai vizibilă va fi migrația primarilor. Aceasta nu aduce, însă, mari beneficii arcului guvernamental. Primarul are influență la alegeri, dar o poate exercita indiferent de carnetul de partid. Emil Boc, de pildă, a evitat mitingurile PDL și a mers la mitingurile PMP, la europarlamentare. Probabil, profitând de efectul OUG Dragnea, unii primari vor veni către Putere. Mai degrabă, mișcarea va fi orientată dinspre liberali către liberali-reformatori. Primarii  se vor adăuga celor 38 de parlamentari care au părăsit PNL- aripa PDL pentru PNL-aripa Tăriceanu. Aceștia obțin confortul guvernării și au, în plus, justificarea pentru electorat: așa au votat oamenii, în 2012.

Nou echilibru, după schimbarea liderilor locali

Mai importantă este, însă, migrația consilierilor locali. Publicul habar n-are și nici nu-i pasă cine sunt consilierii, cu nume și prenume. Dar aceștia fac majoritățile în consiliile locale și consiliile județene. Alianța Blaga-Iohannis poate pierde puterea acolo unde consilierii PNL au fost constrânși de la centru să facă majorități cu consilierii PDL.

Echilibrul în PSD va fi, de asemenea, afectat dacă apar noi lideri, în județe care erau conduse de peneliști. Practic, scad șansele unui scenariu tip Năstase. În 2004, s-a considerat că baronii PSD și-au abandonat candidatul, în turul al doilea. Rămâne de văzut, la startul campaniei electorale, care vor fi liderii locali ai PSD. Vor fi mai mulți cei veniți la putere după 2010, în mandatul lui Victor Ponta (cu tot cu cei care vin la conducere acum, în 2014)? Ori cei care i-au pierdut pe drum pe Năstase și Geoană? Personal, cred că OUG Dragnea împiedică blatul la prezidențiale în interiorul PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel