Orban rupe tăcerea: Americanii ne presează din două motive

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

După o perioadă de câteva săptămâni în care a evitat contactul cu presa în contextul tensiunilor diplomatice cu SUA, premierul maghiar Viktor Orban a vorbit despre relația cu americanii la o sesiune de întrebări și răspunsuri, organizată joi de Fundația Hanns Seidel.

În opinia lui Viktor Orban, Statele Unite ale Americii pun o presiune enormă pe Ungaria din cauza gazdoctului South Stream și a centralei nucleare de la Paks. 

Orban a subliniat că South Stream și extinderea centralei nucleare sunt două proiecte în primul rând economice, dar au fost prinse "în chestiuni geopolitice, de politică militară și politică de securitate" din cauza conflictului ruso-ucrainean, conform politics.hu.

Washingtonul interpretează ambele chestiuni ca "o apropiere de Rusia", "în timp ce noi nu vrem să ne apropiem de nimeni, cum nici nu vrem să ne distanțăm de cineva".

"Nu avem o politică prietenoasă față de Rusia, ci o politică prietenoasă față Ungaria", a mai arătat Orban.

Rușii, lovitură în Croația pe mâna Ungariei

Premierul a subliniat, cum a făcut-o cu alte ocazii, că proiectele South Stream și Paks servesc interesului național al Ungariei.

Gazoductul South Stream este proiectat să livreze gaze rusești Austriei și Italiei, prin ocolirea Ucrainei și tranzitarea Mării Negre, a Serbiei, Ungariei, Bulgariei și Sloveniei. Uniunea Europeană a sistat anul acesta lucrările la proiect, pe fondul crizei din Ucraina, motivând că planul rușilor nu se conformează legislației europene. Guvernul FIDESZ este un susținător al acestui proiect, iar săptămâna aceasta, legislativul maghiar, unde FIDESZ și Jobbik dețin cele mai multe fotolii, a votat o lege care permite construirea gazoductului fără aproparea Bruxellesului.

În iunie, Parlamentul ungar a aprobat o înțelegere prin care Budapesta se împrumută cu 10 miliarde de euro de la Rusia pentru a construi două reactoare nucleare cu scopul extinderii centralei de la Paks.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel