Urmărește emisiunea live


Șoc în Sănătate: firmele farmaceutice, obligate din nou la reduceri de preț

medicamente dc
medicamente dc

Ministerul Sănătății a trimis notificări tuturor companiilor farmaceutice, solicitând reducerea prețurilor la medicamente cu 20-25 la sută. Prețul medicamentului este reglementat de stat. Surprinzător este că ordinul prin care firmele trebuiau să aducă prețul la un nivel mai mic sau egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din câteva țări europene a fost dat în 2009.

Prețurile se actualizează pe o perioadă de un an și sunt avizate de un serviciu al Ministerului Sănătății. Ministrul Nicolae Bănicioiu, care a făcut notificarea, are mai puțin de un an la conducerea Ministerului. De la publicarea în MO a ordinului de scădere a prețului, miniștri care au rezistat mai mult de un an la Minister au fost de la UDMR și PNL.

Criza exporturilor paralele, declanșată de Ordinul 75

După decizia politică, din 2009, mai multe companii au redus prețurile, o consecință nedorită fiind apariția exporturilor paralele. Medicamentele ajunse în România erau exportate pe piețe unde prețurile erau mai mari, cu beneficii pentru distribuitori. Comerțul era legal, dar lăsa goale rafturile farmaciilor din România. Solicitarea ministrului Sănătății poate avea o singură explicație: nu toți producătorii au redus prețurile, comform ordinului de acum cinci ani. Ministerul Sănătății a promis și o reglementare mai strictă a exporturilor de medicamente, astfel încât să fie interzisă reexportarea produselor care ajung pe piața din România la un preț mai mic decât în Occident.

Comunicatul Ministerului Sănătății, despre cum nu a fost respectat Ordinul 75/2009

Iată comunicatul publicat de biroul de presă al Ministerului Sănătății:

Preţul  medicamentelor  se actualizează la preţul minim din lista ţărilor membre ale Uniunii Europene

Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă să îşi actualizeze până la data de 10 martie preţurile la medicamentele de uz uman, ţinând cont de ordinul Ministrului Sănătăţii 75 pe 2009.

Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU.

Astfel, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75 din 2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din următoarele ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Astfel, preţul va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform Ordinului 75 din 2009”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel