Obama, declarație surprinzătoare care a înfuriat China

Aflat într-un turneu în Asia menit să dea asigurări aliaților Washingtonului în fața amenințărilor la stabilitatea regiunii venite dinspre Coreea de Nord și a asertivității crescânde a Chinei, președintele Barack Obama a declarat că SUA vor sprijini Japonia în cazul unui eventual conflict cu Beijingul asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Est.

Barack Obama, primul președinte american care vizitează Japonia în ultimii 20 de ani, l-a reasigurat pe premierul japonez Shinzo Abe că în disputa cu China referitoare la insulele Senkaku (cunoscute în China drept Diaoyu), Japonia este acoperită de tratatul de securitate semnat după încheierea războiului, notează The Guardian.

Obama a reiterat însă refuzul Washingtonului de a alege o tabără în conflictul pentru suveranitate și le-a recomandat Chinei și Japoniei să-și rezolve diferendele prin dialog. 

"Angajamentul nostru pentru securitatea Japoniei este absolut, iar articoul 5 (al tratatului de securitate - n.r) acoperă toate teritoriile aflate sub administrarea Japoniei, inclusiv insulele Senkaku", a declarat Obama, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Shinzo Abe.

"Nu luăm o poziție cu privire la suveranitatea finală asupra insulelor Senkaku, dar istoric ele au fost administrate de Japonia și nu ar trebui să facă obiectul unei schimbări unilaterale", a adăugat liderul SUA.

Barack Obama și-a exprimat speranța ca Beijingul să încurajeze dialogul cu SUA și alte țări. "Nu luăm o poziție cu privire la această bucată de pământ sau această rocă, dar luăm o poziție cu privire la o rezoluție pașnică a acestor dispute".

Citește și: De ce stă China pe margine în problema ucraineană


Confirmările lui Barack Obama că suveranitatea insulelor Senkaku intră sub incidența tratatului bilateral SUA - Japonia au atras un răspuns nervos al Chinei. Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe chinez a declarat, miercuri, că Beijingul are "o suveranitate de nedisputat" asupra insulelor, iar "așa-numita alianță SUA - Japonia" ar trebui să aibă grijă să nu se ciocnească de drepturile teritoriale ale Chinei.

Insulele Senkaku sunt o sursă de tensiuni între cele două puteri economice ale Asiei din 2012, când Japonia efectiv a naționalizat insulele nelocuite, care sunt înconjurate de bogate resurse piscicole și depozite de gaze naturale.

La începutul lunii aprilie, secretarul de stat pentru Apărare, Chuck Hagel, a vizitat și el Japonia, prilej cu care a anunțat că SUA vor trimite două distrugătoare ca răspuns la amenințarea nord-coreeană și a atras atenția Chinei să-și respecte vecinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel