Obama: Era de neimaginat acum 75 de ani

Președintele american Barack Obama a salutat miercuri, la împlinirea a 75 de ani de la atacul de la Pearl Harbor, alianța puternică dintre SUA și Japonia. Potrivit acestuia, 'cei mai mari adversari' în trecut deveniți 'cei mai apropiați aliați'.

'Aștept cu nerăbdare să merg la memorialul USS Arizona (la Pearl Harbor, în arhipelagul Hawaii) la sfârșitul lunii cu premierul japonez Shinzo Abe', a scris Obama într-un comunicat.

'Această vizită istorică va fi un omagiu adus puterii reconcilierii', a adăugat el, subliniind că cele două foste țări inamice, legate acum de 'o alianță de neimaginat în urmă cu 75 de ani', vor continua să acționeze împreună 'pentru o lume mai pașnică și mai sigură'.

Pregătit în cel mai mare secret, atacul armatei japoneze de la Pearl Harbor, care a avut loc pe data de 7 decembrie 1941 și având drept scop distrugerea flotei americane, a accelerat intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Vizita lui Shinzo Abe în Hawaii pe 26 și 27 decembrie are loc la câteva luni după vizita lui Barack Obama la Hiroshima, oraș simbol unde SUA au lansat bomba atomică pe 6 august 1945. Guvernul nipon a declarat că scopul acestei vizite fără precedent a fost acela de a comemora victimele războiului.

Reamintind că mai mult de 2.400 de americani au fost uciși în atacul-surpriză de la Pearl Harbor, Obama a subliniat că sacrificiul lor a 'galvanizat' milioane de soldați și de femei (care lucrau în fabrici) care 'au răspuns apelului de a apăra libertatea în momentul în care aceasta era amenințată'.

'În orele care au urmat atacului, președintele Roosevelt a promis că 'poporul american, cu forța sa, va merge până la victoria absolută' ', a reamintit el. 'Datorită eroismului unei generații, asta este ceea ce noi am făcut', a adăugat Barack Obama.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel