O nouă regiune din creier, redescoperită după sute de ani

În anul 2012, cercetătorii de la Universitatea din Washington, coordonaţi de Jason Yeatman, au anunţat că au descoperit o nouă regiune cerebrală, necunoscută până atunci, responsabilă cu percepţia vizuală, atenţia şi mişcarea.

Ei nu au regăsit această regiune în nicio carte de anatomie, de aceea au crezut că era necunoscută, potrivit Live Science.

În realitate însă, această regiune, numită fasciculul occipital vertical (VOF), apărea în cărţile de medicină mai vechi. Ea fusese descoperită de Carl Wernicke în anul 1881, în timpul disecţiei unei maimuţe, probabil un macac.

Deşi a mai fost menţionată în câteva lucrări ştiinţifice, această regiune nu a mai apărut apoi în alte studii despre creierul uman. Acum, Yeatman şi colegii săi se întreabă cum de a fost uitată complet o regiune cerebrală.

Ei au făcut un studiu pe 37 de voluntari şi în urma scanării cerebrale, au observat legăturile neuronale formate în această regiune. Noua cercetare confirmă localizarea fasciculului occipital vertical în creierul uman.

Citește și: Ce gândesc câinii despre stăpân. Studiu RMN fabulos

Probabil că această regiune cerebrală a căzut până acum în uitare în urma unei dispute între student şi profesor. Theodor Meynert, profesorul lui Wernicke, nu a înclus această descoperire în studiile sale publicate ulterior, probabil pentru că ea contrazicea teoria lui privind organizarea creierului uman.

Potrivit lui Meynert, toate conexiunile cerebrale se făceau din regiunea frontală a creierului spre cea posterioară, deci longitudinal, în timp ce în fasciculul occipital vertical aceste legături se fac vertical, de sus în jos.

În plus, în multe cărţi de anatomie, această regiune cerebrală este cunoscută sub mai multe denumiri, ceea ce poate spori confuzia.

Potrivit lui Yeatman, noul tip de conexiune poate explica cele două tipuri de percepţie vizuală diferită (perceperea chipurilor şi a mişcărilor).

Bolnavii care au această regiune cerebrală afectată nu mai pot citi, pentru că ei nu mai recunosc cuvintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel