O insignă de la Rasmussen pentru dl Ponta

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a întâlnit vineri, la București, cu d-nii Băsescu și Ponta.

Dl Corlățean, din nefericire pentru România, chiar nu există în ecuație, iar dl Dușa a fost confundat de înaltul reprezentat NATO cu dl Dobrițoiu. Am avut parte de un joc al vorbelor cu referire la situația din Ucraina. Nimic din ceea ce nu știam. Dl Rasmussen ne-a mai spus că trebuie să investim în Apărare: "investitii substantiale in capacitati substantiale". Într-o țară ca Romania, aflată pe locul I în Europa la costul kilometrului de autostradă cu 23 milioane de euro, a vorbi despre investiții în domeniul militar este mai degrabă un pretext pentru a justifica o eventuală lipsă de acțiune NATO în zonă. Eventual, vecinii bulgari, care au cel mai scăzut cost pe km de autostradă – 2 milioane de euro – ar putea să se gândească la investiții militare...

Mai degrabă, singurul punct în care dl Băsescu și dl Ponta ar fi trebuit să-și dea mâna ar fi fost solicitarea expresă oficială și publică privind înființarea a cel puțin o bază NATO permanentă în România. Demersul ar fi fost cu atât mai justificat cu cât în Polonia s-a promis o asemenea bază. O bază permanentă NATO în România rezolvă și problema investițiilor în apărare. De pildă, dacă se face o bază navală, pur și simplu rechinii evazioniști din Portul Constanța pot fi înghesuiți un pic în spațiul existent în port, în așa fel încât România să ofere gratuit locația. Dacă este o bază terestră și aeriană, la fel: pământul și infrastructura pot fi asumate de România în contul investițiilor pentru Apărare.

Pentru cei care se pricep nu este cazul să amintim avantajele substanțiale ce rezultă din existența unei baze permanente, cu mii de militari care trebuie cazați, hrăniți și distrați pe teritoriul României. În plus, cu o bază militară permanentă pe teritoriul său, garanțiile de securitate oferite prin vorbe de către toți oficialii NATO capătă consistență.

Până și Putin se va mai gândi o data până anexează restul Ucrainei sau Transnistria. Din nefericire, dl Băsescu este prea concentrat pe campania electorală internă, iar dl Ponta, după cum îl văd acum, le poate solicita vesticilor cel mult o insignă NATO, încă o tură cu avionul F-16 și, bonus, o bărcuță de cauciuc în culori de camuflaj. Jandarmii pentru tracțiune îi găsește dânsul loco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel