O cercetătoare din România a obținut cel mai dur aliaj din lume

O cercetătoare româncă a făcut o descoperire incredibilă. Aceasta a reușit să obțină un metal super-dur, de patru ori mai rezistent decât titanul, scrie bbc.com.

Prof. Emilia Moroșan, de la Universitatea Rice, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce studia magneți neconvenționali realizați din titan și aur.

Noul aliaj, beta-Ti3Au, ar putea fi benefic și în medicină, prelungind durata de viață a implanturilor dentare și a protezelor articulare

"Este un compus din generația următoare. (...) Materialul a arătat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] și compusii lor, dar și comparativ cu multe alte aliaje din inginerie", a spus cercetătoarea, scrie de agerpres.ro.

Emilia Morosan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și a obținut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioadă de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie și chimie la Rice University (Houston, Texas).

În anul 2010 cercetătoarea româncă a fost premiată de președintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel