O celebră actriță de la Teatrul Nottara a murit

Doliu în lumea teatrului românesc!

Actriţa Rodica Sanda Ţuţuianu, care a activat timp de mai mult de 20 de ani pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, a decedar marţi.

(w670)

"Cu regret anunţăm plecarea dintre noi a actriţei Rodica Sanda Ţuţuianu, care a fost, mai bine de douăzeci de ani, parte din trupa Teatrului Nottara.

Pentru cei care doresc să îşi ia rămas bun, trupul neînsufleţit va fi depus miercuri şi joi (14 şi 15 septembrie) la Biserica Pitar Moş. Înmormântarea va avea loc vineri, 16 septembrie, lângă Câmpulung Muscel, la Valea Mare, Pravăţ.

Vom păstra amintirea Rodicăi Sanda Ţuţuianu vie în inimile noastre şi în istoria teatrului.

Cu durere, transmitem condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să o odinească!", au transmis reprezentanții Teatrului Nottara.

A jucat în zeci de piese de teatru

Născută la 11 mai 1935, Rodica Sanda Ţuţuianu a absolvit I.A.T.C. I.L. Caragiale în 1956, la clasa profesorului Gheorghe Timică, unde a fost colegă cu Florin Piersic. A debutat la Constanţa, în 1957, unde a jucat, timp de doi ani, după care s-a transferat la Teatrul din Arad. Din 1959, până după 1990, a fost actriţă a Teatrului Nottara, unde a interpretat roluri în zeci de spectacole, între care: „Au fost odată două orfeline" de Adolphe Philippe d'Ennery, „Zizi şi formula ei de viaţă" de Sidonia Drăguşanu, „Pădurea" de A.N. Ostrovski, „Fraţii Karamazov", „Crimă şi Pedeapsă" de F.M. Dostoievski, „Şi eu am fost în Arcadia" de Horia Lovinescu, „Lady X" de Eugen Mirea, "Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, „Henric al IV-lea" de William Shakespeare, „Idioata" de Marcel Achard, „Cinci romane de amor" de Teodor Mazilu, „Noi, subsemnaţii" de Alexandr Ghelman, „Mizerie şi nobleţe" de Eduardo Scarpetta, „Citadela sfărâmată" de Horia Lovinescu, „Floare de cactus" de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy, „Burghezul gentilom" de Molière, „Transfer de personalitate" de Dumitru Solomon, „Întâlnire la Senlis" de Jean Anouilh. Printre regizorii cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără Olimpia Arghir, Mihai Berechet, Sorana Coroamă Stanca, Alexandru Dabija, Mircea Cornişteanu, Sanda Manu, Dan Micu, Letiţia Popa.

A jucat în zeci de piese de teatru radiofonic şi teatru TV, iar timp de peste 20 de ani a prezentat, cu timbrul ei inconfundabil, emisiunea matinală de duminică, Radio Magazinul Femeilor. În rostirea Rodicăi Sanda Ţuţuianu, poeziile lui Dan Verona au căpătat o dimensiune inedită şi un farmec aparte. Şi, pentru că în spatele acestui glas s-a aflat dintotdeauna un suflet generos, Rodica Sanda Ţuţuianu a împărtăşit, cu dragoste şi graţie, tehnici de dicţie studenţilor de la I.A.T.C., unde a lucrat ca asistent universitar, împreună cu Amza Pellea.

A jucat în filmele „Egmont", „Siciliana", „Capul de rățoi", „Cine mă strigă?", „Liliacul înfloreşte a doua oară", „Avântul liftuleţului". Ultima ei imagine ca actriţă este legată de o peliculă de film, cu rolul Golda, din „Trenul vieţii", comedia lui Radu Mihăileanu. Noi, colegii şi prietenii din Teatrul Nottara, vom păstra amintirea Rodicăi Sanda Ţuţuianu vie în inimile noastre şi în istoria teatrului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel