O boală care se credea eradicată s-a întors în Europa. Alarmă la granița cu România

Alertă la granița cu România: o boală care se credea eradicată se întoarce în Europa.

Două cazuri de poliomielită la copii de vârste mici au fost confirmate în Ucraina, în regiunea Transcarpatia, de la granița cu Uniunea Europeană. Acestea sunt primele cazuri de poliomielită semnalate în Europa după 2010.

Într-o declarație de presă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că riscul răspândirii bolii în Ucraina este ridicat, dar amenințarea pentru România, Polonia, Ungaria și Slovacia este scăzută.

Ministerul Sănătății ucrainean a explicat că încă din 2008 există probleme în procesul de vaccinare a copiilor, anul trecut doar jumătate dintre copiii ucraineni fiind vaccinați contra acestei maladii cu grad ridicat de contagiune.

Poliomielita a fost eradicată în proporție de 99%, potrivit OMS, până la reapariția virusului în Somalia, în 2013, an în care au fost raportate 223 de cazuri, față de 350.000 în anul 1988.

În 2013, cazuri de poliomielită mai existau doar în trei țări — Afganistan, Nigeria și Pakistan, comparativ cu peste 125 de țări în 1988, transmite Agerpres.

Ce este poliomielita

Poliomielita este o boală infecţioasă care a afectat secolul XIX şi XX şi care acum este considerată eradicată.

Denumită „o boală a civilizaţiei", poliomielita începe să se răspândească din secolul al XIX-lea şi, se crede, este o consecinţă a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Vaccinul a fost descoperit de Jonas Salk, biolog american, în anii '50, iar în 1961, Albert Sabin a dezvoltat un vaccin administrabil pe cale orală. Datorită unui efort global de a eradica poliomielita, cazurile au scăzut până la 223 în 2012 (de la 350.000 în urmă cu 25 de ani).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel