Numirea la CCR, testul decisiv la Senat! Momentul care va arăta dacă PNL a făcut majoritate

De luni încep în Senat negocierile și dezbaterile pentru numirea celui care va ocupa locul rămas vacant la Curtea Constituțională în urma demisiei lui Toni Greblă, urmărit penal de DNA.

Pe lângă trimiterea unui om la CCR, evenimentele din Senat vor mai avea o miză extrem de importantă: am putea afla dacă PNL a reușit construirea unei majorități anti-PSD în Camera Superioară a Parlamentului sau negocierile purtate în ultimele zile au fost în zadar.

PNL vrea revenirea la cutumă în privința numirilor la CCR

Surse liberale au declarat pentru DCNews că PNL ar dori revenirea la cutumă în privința numirilor la CCR. Cutuma din Parlament prevedea ca puterea și opoziția să propună alternativ judecătorii de la CCR, indiferent de cine are majoritatea în Legislativ. 

Această regulă a fost ruptă însă în 2010, de PDL, care sub adăpostul majorității parlamentare a forțat ocuparea ambelor locuri rămase libere la CCR.

Acum, PNL vrea revenirea la cutumă, iar acest lucru ar însemna că PSD va face propunerea pentru locul lăsat liber la CCR de Toni Greblă. În acest moment, social-democrații încă au majoritate la Senat, însă aceasta pare mai fragilă pe zi ce trece.

Liberalii joacă la două capete

Dacă PNL va acționa conform surselor noastre și va lăsa PSD să-și pună om la CCR, gestul liberalilor ar putea fi interpretat în două feluri: fie PNL dă dovadă de fair-play și votează candidatul propus de social-democrați, respectând cutuma, fie liberalii nu au reușit, în urma negocierilor purtate, să disloce suficienți senatori pentru o majoritate proprie.

O propunere a PNL ar înseamna realizarea majorității la Senat

În condițiile date, putem specula că dacă PNL va face o nominalizare pentru CCR, negocierile purtate de liberali au dat roade și aceștia mizează pe o majoritate la Senat. Astfel, opoziția ar fi dispusă să-și măsoare forțele cu PSD, iar o victorie în această luptă ar putea reprezenta un semnal extrem de important și pentru Camera Deputaților, unde pentru moment majoritatea puterii este mult mai solidă. O nominalizare făcută de liberali ar putea însemnă și că moțiunea de cenzură anunțată încă de anul trecut nu este deloc departe.

Majoritatea din CCR nu depinde de succesorul lui Greblă

Dacă privim cine a făcut propunerile pentru actualii judecători constituționali, constatăm că actuala opoziție oricum va controla CCR, indiferent dacă succesorul lui Greblă va fi din PSD sau din PNL.

Vezi și: Raport de putere în CCR - adevărata lovitură pentru PSD dacă pierde majoritatea din Senat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel