Nuland, dezlănțuită la adresa unor lideri UE: Cum puteți dormi noaptea sub umbrela articolului 5 al NATO?

Victoria Nuland
Victoria Nuland

Asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland, a lansat admonestări de o duritate fără precedent împotriva unor lideri central-europeni, pe care a ales să nu-i nominalizeze. Oficialul american, bun cunoscător al realităților regionale, îi acuză pe unii lideri că derapează de la valorile democrației promovate de UE și NATO, în timp ce profită de apartenența la aceste organisme, și că protejează oficialii acuzați de corupție.

Victoria Nuland a afirmat că "cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă".

Declarațiile Victoriei Nuland au fost făcute joi, la Washington, în cadrul unui eveniment al CEPA (Central Europe Stretgy Forum).

"Ei au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, ei au restaurat democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euro-atlantice", a explicat oficialul american.

Ponta, întâlnire cu Victoria Nuland la Washington

"La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american, citată de Mediafax.

Washingtonul cere să nu mai fie protejați oficialii acuzați de corupție

Victoria Nuland a preferat să nu dea nume, dar fragmente din discursul său - despre democrație neliberală, naționalism exacerbat și intimidarea societății civile - permit identificarea a cel puțin unui lider central-european, care se confruntă intens cu astfel de acuzații în ultima vreme: premier maghiar Viktor Orban.

"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.

Rețeta Viktor Orban: stat neliberal și alianță cu Putin pe bani europeni

Nuland a mai spus că ţările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente. "Putem fi puternici doar protejând pluralismul politic, societatea civilă şi dreptul de contestare în interiorul graniţelor noastre; doar atunci când guvernele noastre sunt curate, transparente şi responsabile în faţa poporului în slujba căruia se află", a conchis oficialul american.

Victoria Nuland s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul român Victor Ponta, cu ocazia participării acestuia din urmă la Adunarea Generală a NATO. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Nuland a condamnat în cadrul discuțiilor "actele de teroare comise de gruparea Statul Islamic, fiind nevoie de eforturi coordonate la nivel regional şi internaţional pentru eradicarea acestei organizaţii care atentează grav la stabilitatea şi securitatea regiunii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel