Lovitură de teatru: Nuanţa care îl exclude pe Mircea Diaconu din Parlamentul European

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a primit muniţie prin decizia de joi a CCR referitoare la legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Şeful ANI, Horia Georgescu, anunţă că va cere din nou revocarea lui Mircea Diaconu din Parlamentul European, în speranţa că Legislativul european nu va ignora o decizie a CCR. Decizie care, precizează Georgescu, se aplică şi pentru trecut.

176/2010
176/2010
176/2010
CCR a luat joi o decizie de interpretare privind art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul că sintagma "aceeaşi funcţie" din acest articol înseamnă orice funcţie eligibilă la care se referă legea ANI.
 
Concret, în cazul lui Mircea Diaconu, instanţele care i-au permis să candideze au argumentat că, potrivit legii 176/2010, actorul nu mai are voie să ocupe trei ani funcţia de senator al României, din pricina căreia a fost declarat incompatibil, dar că poate deţine alte funcţii publice, precum cea de europarlamentar.
 
Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituția României, "deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor".
 
Georgescu: Decizia CCR îl lasă fără mandat pe Diaconu
 
Şeful ANI spune însă că decizia de joi a CCR este una de interpretare, nu de neconstituţionalitate, astfel că se aplică şi pentru trecut.
 
"Se aplică şi pentru trecut deoarece este o decizie de interpretare a legislaţiei şi nu una de neconstituţionalitate. Curtea a statuat că dispoziţiile art 25 sunt Constituţionale, a declarat Horia Georgescu pentru hotnews.ro.
 
Contactat de site-ul DC News, unul dintre judecătorii CCR, Toni Greblă, a refuzat să se refere la speţe particulare, dar a confirmat, cu alte cuvinte, spusele lui Horia Georgescu, explicând că decizia de joi interpretează un text în vigoare de când a fost el adoptat.
 
Situaţia este neclară, mai ales pentru că art. 147 din Constituţie nu specifică ce tip de decizie a CCR se aplică doar pentru viitor. Textul deciziei de joi a CCR nu a fost încă redactat, el fiind de natură să aducă mai multe lămuriri, în special la cum se aplică această interpretare la cazuri specifice.
 
Surse din CCR care ne-au vorbit joi despre decizia privind art. 25 s-au rezumat la a ne spune că, potrivit Constituţiei, toate deciziile Curţii se aplică doar pentru viitor, fără a ne preciza dacă în cazul deciziilor de interpretare această regulă nu se aplică.
 
ANI va cere din nou revocarea lui Diaconu
 
Horia Georgescu a mai arătat pentru hotnews.ro ce acţiuni va face în cazul Diaconu după decizia CCR.
 
"În cazul Diaconu, Agenţia Naţională de Integritate va transmite o solicitare de revocare a mandatului lui Mircea Diaconu Parlamentului European după motivarea deciziei de către Curtea Constituţională", a spus Georgescu.
 
 "Vom analiza ce paşi se pot face în continuare, dar nu cred că Parlamentul European poate ignora o decizie a Curţii Constituţionale pronunţată într-un stat membru, nici decizia instanţei supreme din România", a spus Georgescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel