NU TREMUR LA CUTREMUR, campanie de informare și pregătire a populației în caz de SEISM - VIDEO

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat campania națională de informare și pregătire a populației pentru cutremur "Nu tremur la cutremur". Campania este realizată pe fondul necesității transmiterii către populație a unui mesaj unitar, conținând informații corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur.

Citește și: CUTREMUR în Vrancea. România, zguduită de 57 de cutremure în ianuarie

Declanşarea unui cutremur ne surprinde întotdeauna. De aceea, mişcările seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obişnuiţi să considere Pământul ca un suport sigur. În acele momente, când totul în jur se zguduie violent, cad obiecte, trosnesc pereţii şi se prăbuşesc clădiri, oamenii sunt cuprinşi de o spaimă cumplită.

În ultima perioadă, pe teritoriul României, s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență şi-a propus demararea unei campanii naționale de informare preventivă, al cărui obiectiv principal este conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația.

Vezi și: Scenariu apocaliptic în caz de CUTREMUR: Ce s-ar întâmpla în Capitală imediat după un SEISM de 8 grade

Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie, transmite IGSU.

Pregătire în caz de cutremur

Locuința:

- nu se vor efectua modificări constructive fără avizul de specialitate (extinderi sau reduceri ale unor spații). Aceste lucrări pot afecta structura de rezistență a clădirii.

- nu se vor monta obiecte grele (antene, instalații de ventilație sau climatizare) pe elemente structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează rezistența construcției.

- nu se vor amplasa la înălțime obiecte grele pe piesele de mobilier.

- clădirile identificate drept vulnerabile la cutremur vor fi supuse unor lucrări de consolidare. 

Familia:

- fiecare familie trebuie să aibă un "Plan de urgență" în caz de cutremur.

- trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase si ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească şi trebuie fixat de structura, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).

Citește și: Numărul morților la cutremur, calculat la virgulă. DCNews sesizează Guvernul și CSAT, care ignoră cel mai mare dezastru umanitar din Europa

- trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze şi modul lor de manevrare, astfel încât la nevoie să poată acţiona cu operativitate. 

Rezerva de urgență:

Rezerva sau rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajuta pentru 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa. Din ce este constituită această rezervă (conținut minim):

- apă (minim 4 litri)

- alimente ușoare și neperisabile, biscuiți, batoane energizante etc.;

- trusă de prim ajutor;

- pătură;

- aparat de radio cu baterii;

- lanternă;

- baterii de rezervă;

- fluier;

- articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică;

- agendă cu numere de telefon importante.

Cum ne comportăm după cutremur

Evacuarea din clădiri:

- Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

- Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).

- Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

Persoanele rănite:

- În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

Utilizarea telefoanelor:

- Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Verificarea instalațiilor:

- Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie folosit focul.

- Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.

Persoanele rămase blocate:

- Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze. O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori.

Vezi și: Legea salvării de vieți la cutremur, respinsă de Senat

- Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.

Informațiile oficiale:

- Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale serviciilor de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel