Noul impozit forfetar: Ce spunea Grapini despre cel introdus de Boc în 2009

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate. Impozitul va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto. Contribuabilii mari, lanţurile hoteliere mari, nu intră în categoria supusă impozitului forfetar.

Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor va înlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit şi va fi o sumă fixă de trei ori mai redusă în comparaţie cu valorile plătite în prezent de către firme, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini. „De la 1 octombrie se va aplica acest impozit forfetar pe mai multe coduri CAEN. E un impozit pe care îl facem ca şi studiu pilot pentru a putea să facem şi curăţenie, să şi simplificăm, dar să fie şi această etică pentru că, în ultimele 6 luni, am primit foarte multe reclamaţii de la cei oneşti că există o neînregistrare a turiştilor şi multe alte lucruri care nu sunt evidenţiate fiscal", a explicat Grapini.

Andreea Paul: Între Grapini și IMM-uri există o singură legătură - „perna pusă pe fața IMM-urilor”

Prim-vicepreședintele PDL, Andreea Paul, a declarat pentru DC News că „guvernul de impozite și impostură Ponta vine cu o „nouă” soluție care pune bețe în roate micilor întreprinzători și debutanților în afaceri. Efectele impozitului forfetar: creșteri de prețuri, falimente pentru activitățile cu profituri mici, impozitarea pierderilor și șomaj. USL foarfecă întreprinderile mici în loc să vină cu soluții pragmatice pentru a trece peste dificultățile reale: creșterea costurilor, lipsa opțiunilor de finanțare și poverile fiscale care împiedică crearea de noi locuri de muncă. În 2009, atunci când s-a introdus prima oară impozitul forfetar, doamna Grapini, vicepreședintele PC, critica dur decizia Guvernului de a lua această măsură, pe care o considera „perna pusă pe fața IMM-urilor”. Maria Grapini critica dur, în aprilie 2009, impozitul forfetar introdus de ministrul de atunci, Gheorghe Pogea, spunând că acest impozit va "pune perna pe gură" multor IMM-uri, iar statul va pierde încasările din TVA, taxe şi impozite pe care le plăteau aceste firme, potrivit jurnalul.ro. „Astăzi, doamna Grapini susține cu tărie reintroducerea impozitului forfetar, în primă fază, pentru anumite servicii precum hoteluri, pensiuni, restaurante, spălatorii sau service-uri auto. Cei din USL una zic și alta fac”, a mai declarat Andreea Paul.

PDL propune reducerea cotei unice la 12%

„Firmele nu trebuie să fie împovărate cu taxe suplimentare. Ele trebuie încurajate prin diminuarea birocrației sufocante, prin relaxare fiscale și prin protecția drepturilor angajatorilor. PDL vine în sprijinul acestora cu  soluții pragmatice, incluse în inițiative legislative depuse în Parlament: diminuarea poverii fiscale prin reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit în cheltuieli pentru capitalizare și crearea Autorității Naționale pentru Protecția Intreprinzătorilor. Mai avem în vedere și introducerea mediatorului de credite pentru IMM-uri în scopul facilitării relației dintre firme și bănci”, susține Andreea Paul.

Patronate: Susținem impozitul forfetar de la 1 ianuarie 2014 și sperăm să se reducă controalele financiare

„Au existat numeroase consultări între reprezentanții Economiei, Finanțelor și ai mediului de afaceri. Varianta la care am ajuns este una avantajoasă pentru cei din turism și nu numai. O pensiune de pe Valea Prahovei nu poate plăti același impozit cu o pensiune din Dorohoi, de exemplu. Noi susținem introducerea impozitului forfetar, dar propunem să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. În varianta actuală este o măsură bună. Chiar dacă se colectează mai puțini bani la stat, se pot scoate din economia neagră unități care nu plăteau niciun ban, iar banii care le rămân în buzunar agenților economici se întorc la bugetul statului prin cheltuieli și angajări. Singurul lucru pe care noi l-am propune totuși ar fi ca, odată cu introducerea acestei măsuri, să se reducă controalele financiare.  Impozitul forfetar va fi cu totul diferit de ceea ce era pe vremea domnului Pogea”, a declarat pentru DC News Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel