Motivarea ICCJ: De Ce a pierdut Steaua numele și stema. Ce se întâmplă cu palmaresul

Prosport.ro a publicat, joi, motivarea întocmită de judecătorii ICCJ la decizia din decembrie, prin care au anulat marca Steaua înregistrată de Gigi Becali în 2004.

Potrivit motivării instanței, actuala FCSB (Fotbal Club Steaua București) nu are drept de folosință decât asupra palmaresului echipei de după 1999. Adică din anul în care secţia de fotbal s-a despărţit de CSA, iar societatea a fost preluată pentru prima dată de către Viorel Păunescu, scrie digisport.ro. Însă palmaresul de până în 1999 nu este singurul lucru pe care îl pierd roș-albaștrii.

Iată, concret, care sunt principalele trei argumente pe care se bazează motivarea ÎCCJ:

1. Au încercat să înregistreze marca fraudulos

Potrivit judecătorilor, societatea lui Gigi Becali a încercat să înregistreze marca fără acordul celor de la CS Steaua.

”Instanţa de Apel a înlăturat, în plus, în mod nejustificat de la analiza intenţiei frauduloase la înregistrarea mărcii în cauză două aspecte importante, considerându-le nerelevante, şi anume cooptarea de către intimata pârâtă (n.r. societatea lui Becali) a unor foşti angajaţi ai apelantei şi înregistrarea mărcii anterioare (n.r. emblema în formă de scut cu vulturul şi cele două steluţe deasupra), elemente fără de care a ajuns la concluzia GREŞITĂ că prin protocolul din 1999 (n.r. celebrul act M21) încheiat cu Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti s-ar fi transmis marca de identificare legată de activitatea fotbalistică şi care ar fi tocmai cea a cărei anulare se cere în prezenta cauză, în temeiul art.47 lit c) din Legea nr. 84/1998”.

Vezi și: LPF aplică decizia ICCJ! Cum apare Steaua pe site-ul Ligii



2. ”Nu se poate concluziona că prin transferarea activității secției de fotbal s-a transferat automat și marca”.

Judecătorii susțin că, atunci când s-a întocmit protocolul, în 1999, a fost transferat doar dreptul de a folosi gratuit anumite spații, au fost detașați la FC Steaua angajații fostei secții de fotbal și au fost transferate datoriile și creanțele contractate înainte de 8 iulie 1998. 

"Nu se poate ajunge la concluzia că prin transferarea activității secției de fotbal s-a transferat automat și această marcă, odată cu creanțele și debitele. Doar în cazul în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa, această transmitere are ca efect și transferul drepturilor cu privire la marcă.

Or, prin protocolul încheiat, în 1999, Asociaţia nonprofit a primit, în esenţă, dreptul de a folosi gratuit anumite spaţii, au fost detaşaţi la aceasta angajaţii fostei secţii de fotbal profesionist, au fost transferate datoriile şi creanţele contractate înainte de 8 iulie 1998 în legătură cu această secţie de fotbal, nefiind vorba despre transferul patrimoniului reclamantului la Asociaţia nonprofit".

3. Palmaresul n-a fost transferat de la CS Steaua la FC Steaua

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au demontat practic și decizia Curții de Apel, care a dat câștig de cauză, în 2013, societății deținute de Gigi Becali.

Concret, magistrații susțin că Instanța de Apel n-a ținut cont de două aspecte importante și anume:

-cooptarea de către societatea lui Becali a unor foști angajați de la fosta secție de fotbal.
- înregistrarea mărcii anterioare (emblema în formă de scut cu acel vultur și cele două steluțe deasupra).

Astfel, s-a ajuns la concluzia greșită, susțin magistrații, că în 1999, la acel protocol semnat, s-ar fi transmis și marca de identificare.

Citește și: Becali dă lovitura de grație Armatei în scandalul stemei

„Instanţa de Apel a înlăturat, în plus, în mod nejustificat de la analiza intenţiei frauduloase la înregistrarea mărcii în cauză două aspecte importante, considerându-le nerelevante, şi anume cooptarea de către intimata pârâtă (n.r. societatea lui Becali) a unor foşti angajaţi ai apelantei şi înregistrarea mărcii anterioare (n.r. emblema în formă de scut cu vulturul şi cele două steluţe deasupra), elemente fără de care a ajuns la concluzia GREŞITĂ că prin protocolul din 1999 (n.r. celebrul act M21) încheiat cu Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti s-ar fi transmis marca de identificare legată de activitatea fotbalistică şi care ar fi tocmai cea a cărei anulare se cere în prezenta cauză, în temeiul art.47 lit c) din Legea nr. 84/1998”, se mai arată în motivarea ICCJ.

Palmaresul Stelei, după 1999 (deţinut de clubul lui Gigi Becali):

- 5 titluri de campioană a României 2000–01, 2004–05, 2005–06, 2012–13, 2013–14 (din totalul de 25)

- 1 Cupă a României: 2010–11 (din totalul de 21)

- 3 Supercupe ale României: 2001, 2006, 2013 (din totalul de 6)

De asemenea, conform motivării ICCJ, clubul de fotbal deţinut de Gigi Becali nu se poate lăuda cu marile performanţe europene (Cupa Campionilor - 1986 - și Supercupa Europei - 1986), tocmai pentru că acestea au fost obţinute înainte de 1999.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel