Mosul ISIS. SUA, noi informații despre eliberarea orașului

Forțele irakiene mai trebuie să ducă lupte grele pentru a elibera orașul Mosul din mâinile jihadiștilor, în pofida progreselor rapide înregistrate în ultimele săptămâni, a afirmat miercuri un responsabil militar american.

"Mai sunt multe lupte de dus în vestul" orașului, a declarat colonelul Brett Sylvia care îi comandă pe cei 1.700 de consilieri militari americani detașați pe lângă forțele irakiene.

Jihadiștii au amplasat o apărare "mai importantă" în vestul orașului decât în est, unde forțele irakiene au înaintat până în prezent, a explicat el.

Declanșată la jumătatea lunii octombrie, ofensiva forțelor irakiene la Mosul s-a concentrat asupra cartierelor orașului situate la est de Tigru, fluviul care împarte orașul în două părți.

Forțele irakiene consideră că au cucerit aproape 80% din aceste cartiere, după o intensificare a înaintării lor în ultimele săptămâni.

ISIS, slăbită

Potrivit colonelului Brett Sylvia, rezistența grupării Stat Islamic (ISIS) a slăbit în mai multe domenii.

Atacurile jihadiștilor cu camioane bombă sunt mai puțin eficiente, irakienii reușind frecvent să le arunce în aer înainte ca acestea să își atingă ținta, a explicat responsabilul american.

"Pierderile lor sunt mai puțin importante ca înainte", a adăugat el, scrie Agerpres.

Cu ajutorul americanilor, forțele irakiene au reușit astfel să reducă eficiența atacurilor cu mici drone, desfășurate de SI de la începutul ofensivei asupra orașului Mosul, a mai spus colonelul.

Jihadiștii utilizează mici drone comerciale pentru a lansa grenade, a explicat el.

Eficiența acestor dispozitive "s-a diminuat considerabil" în urma contramăsurilor luate de forțele irakiene, cu ajutorul consilierilor militari americani, a informat colonelul.

"I-am ajutat să țintească aceste drone, doborând mai multe dintre ele", a spus el.

Duminică, forțele irakiene au ajuns în dreptul unui pod peste Tigru, pentru prima dată de la începutul operațiunii militare.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a promis inițial că orașul Mosul va fi eliberat înainte de sfârșitul lui 2016, dar recent a afirmat că vor fi necesare "trei luni în plus".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel