Viitor sumbru. Moneda euro, un dezastru pentru Europa

La un moment dat, moneda euro părea a fi soluția pentru armonizarea economică, lucru care s-a dovedit în timp a fi o alternativă greșită. Faptul că oamenii își pun întrebări legate de viitorul Uniunii Europene și de viitorul uniunii monetare sunt lucruri care nu mai surprind pe nimeni după evenimentele din ultimii ani. Lumea a fost zguduită în mod violent de criza economică care a debutat în perioada 2007-2008, criză venită din Statele Unite ale Americii. Între timp, băncile din SUA au devenit mult mai puternice decât au fost vreodată. În schimb, Uniunea Europeană trage și acum ponoasele, iar statele membre sunt îngropate în datorii.

Această criză financiară a pus în evidență punctele slabe ale Uniunii Monetare pe care mulți analiști economici le-au remarcat cu mult timp înainte, dar pe care au preferat să le ignore, spunând că este important ca micile defecte să fie corectate "din mers".

Într-o situație de urgență, Parlamentul European a aprobat pe data de 15 aprilie trei măsuri pentru ca băncile să se pregătească pentru falimente şi să nu se mai bazeze pe contribuabili să le acopere pierderile. Două măsuri au în vedere restructurarea şi falimentarea băncilor cu probleme, iar cea de a treia se asigură că băncile şi nu contribuabilii vor garanta depozitele mai mici de 100.000 de euro în caz de faliment. Aceste măsuri completează sistemul unic de supraveghere bancară, deja existent, contribuind la realizarea uniunii bancare. Experții spun că aceste măsuri nu servesc la nimic pentru că este greu să consolidezi un edificiu construit pe nisip. Jurnaliștii de la Slate.fr. spun că ar fi mai bine să se construiască alte baze, problema nefiind gestionarea monedei euro, ci moneda euro însăși.

Renunțarea la moneda euro

Mai mulți specialiști sunt de părere că ar trebui să se renunțe la moneda euro pentru a a fi posibilă salvarea Uniunii Europene. Ei spun că această uniune monetară a fost construită de Germania după concepția sa liberală privind economia. În loc să conducă Europa spre o unitate, moneda euro nu a făcut altceva decât să adâncească diferențele dintre țările bogate și cele sărace.

Un tratament șoc pentru Europa

Renunțarea la moneda euro în țări puternice precum Franța ar însemna un veritabil cutremur care s-ar resimți în toată UE. S-ar distruge tot ce s-a elaborat cu atâta dificultate în ultimii ani – coordonarea politicilor economice, uniunile bancare etc. Începerea unui nou proiect financiar este destul de greu și poate fi privit cu ochi neîncrezători. Renunțarea la moneda euro nu ar fi salvarea Uniunii Europene, dar nici păstratea sa nu ar reprezenta o soluție viabilă. Experții spun că trebuie găsită o cale de mijloc pentru a salva uniunea monetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel