EXCLUSIV  Mocanu, candidat la alegeri. Lupta USR în cel mai roșu județ din România

Uniunea Salvați România este aproape inexistentă în marile județe roșii. De fapt, USR există, are candidați pe liste pentru alegerile parlamentare, dar formațiunea politică lipsește cu desvărâșire din presa locală, din interviurile televizate, cam de peste tot.

Să luăm Buzăul drept exemplu unde PSD câștigă de ani buni. Doar anul acesta, la locale, am avut de-a face cu o victorie istorică: social-democrații de la Buzău au contabilizat 77 de primari din 87 posibili și s-au clasat pe locul I pe țară la scorul electoral obținut de organizațiile PSD. Revenind la subiect, mulți nici nu știu că USR este în cursa electorală și în acest județ. La televiziunile locale, în interviuri, candidații nu apar, iar din presa online lipsesc cu desăvârșire, cu toate că ei pot fi întâlniți printre oameni, în campania electorală.

DC News a stat de vorbă cu Valeriu Mocanu, analist programator la Aaylex Prod S.R.L. Buzău, candidat USR Buzău pentru Senat. Acesta ne-a povestit cum vede lupta inegală a USR cu partidele mari.

Anca Murgoci: De ce ați decis să vă implicați în politică?

Valeriu Mocanu: Majoritatea celor care decid să intre în politică utilizează formularea: "am decis să ies din zona mea de confort pentru că...". La mine a fost oarecum invers, am ajuns la concluzia că întoarcerea la zona mea de confort se face prin implicarea politică. De la reacții din fața calculatorului, în mediul virtual, au urmat răspunsuri la abuzuri și nemulțumiri susținute "pe persoană fizică" dacă-mi permiteți citarea unui om politic consacrat (petiții la primărie, de exemplu). Am participat și la protestele din "toamna românească", iar concluzia după toate aceste acțiuni a fost că e nevoie și e timpul pentru înscrierea într-o formă politică articulată care să mă poată reprezenta și care să poată fi auzită și respectată.

Anca Murgoci: De ce ați ales USR?

Valeriu Mocanu: Probabil că formarea mea ca absolvent al Facultății de Matematică a Universității București a condus la o modalitate de exprimare comună cu a lui Nicușor Dan și a celor din jurul lui (unii cu doctorate impresionante în matematică). Dincolo de acest aspect, USR are un sistem de valori pe care le susținem cu toată ființa, iar realitatea zilelor noastre are nevoie de susținerea și promovarea lor.

Anca Murgoci: Cine sunteți și de ce ar trebui buzoienii să vă voteze?

Valeriu Mocanu: Sunt buzoian, am copilărit în comuna Puiești. Sunt fiu de profesori de limba română, sunt absolvent al Liceul B.P. Hasdeu din Buzău în 1986 și al Universității București, Facultatea de Matematică, în 1992. După 10 ani ca profesor de informatică am lucrat ca informatician în sectorul privat. Am o mulțime de prieteni – foști elevi și colegi de serviciu, a căror apreciere pentru activitatea profesională și atitudinea morală mă susțin și mă obligă.

(w670)

Anca Murgoci: Aveți de câștigat o luptă grea în Buzău unde de ani buni câștigă PSD. Cum este să duceți o astfel luptă la Buzău?

Valeriu Mocanu: Un alt motiv al înscrierii în arena politică este și faptul că la Buzău avem o supradimensionare a puterii politice a PSD. Am fost mirat când oameni pe care îi apreciam pentru nonconformism și verticalitate (rock-eri bătrâni organizatori ai festivalurilor de la Buzău, de exemplu) au intrat în PSD și au început să spună cât de valoros e Victor Ponta. S-a produs aici un vid al opoziției la acest partid, care nu mai dorește să păstreze nici măcar aparențele unei vieți politice normale. M-au întristat și cazurile când nu am putut găsi oameni cu care să vorbim, să ne întâlnim, pentru că se temeau. În 2016, în localități cu primari PSD, oamenii încă se tem că vor suferi dacă se expun lângă un partid de altă culoare. Lupta este de fapt doar revenirea la o viață normală în care oamenii au posibilitatea de a face o alegere și de a se putea exprima liber. Ce vom face practic, vom construi USR la Buzău și în localitățile din județ.

Anca Murgoci: Bănuiesc că în timp ce domnul Nicușor Dan vrea să salveze Bucureștiul, dumneavoastră vreți să salvați Buzăul. De ce și de cine?

Valeriu Mocanu: Pericolul principal la Buzău și nu numai este corupția. Un stat cu instituții puternice și bine protejate la hoție și influențe de tip mafiot aduce și cetățeanului un trai mai bun și confortabil. Vom fi o voce care va sancționa derapajele și buzoienii vor putea găsi în noi un sprijin permanent. La fel, așteptăm la rândul nostru ca oamenii să aprecieze ceea ce facem și să fim astfel confirmați pe scena politică.

[citeste si]

Anca Murgoci: Aveți o slabă reprezentare în mass-media buzoiană. Cu greu se găsesc informații despre dumneavoastră în ziarele online. De ce există această problemă? Dacă ne uităm pe site-urile buzoiene, avem senzația că doar două partide candidează - PSD și PNL.

Valeriu Mocanu: Sunt neajunsurile inerente începutului. Noi suntem de o lună și jumătate, nu am avut timp fizic să creștem în notorietate și prezență în spațiul public. Nu ne putem compara, deocamdată, cu partidele care există de zeci de ani. Aspectul este, pe moment, compensat de prezența în rețelele sociale, acolo unde oameni ca noi pot face ca informațiile despre noi să poată circula.

Anca Murgoci: Am observat că mergeți pe străzi. Ce vă spun oamenii? Sunt receptivi față de USR? Au încredere în dumneavoastră?

Valeriu Mocanu: Faptul că mergem cu pliante în care sunt chiar pozele cu noi face ca orice discuție să capete, imediat ce ne prezentăm, un aspect familial. Chiar dacă unii sunt de altă orientare politică, discuțiile sunt de cele mai multe ori încheiate cu scor pozitiv pentru USR. Mulți ne spun că suntem opțiunea care îi face să participe la vot, iar faptul că prin asta facem să crească numărul celor care participă nu poate decât să ne bucure și să ne dea încredere pentru viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel