Urmărește emisiunea live
Tehnocrație. Director care a pierdut banii europeni, promovat ministru de Cioloș
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Un membru al Guvernului Ponta susține că situația dezastruoasă din Transporturi nu are drept cauză lipsa banilor, ci corupția. Senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru, a dezvăluit cum a încercat guvernul Ponta să plătească din bani europeni facturile pentru Ministerul Transporturilor și Compania de Drumuri. Un director care s-a opus relocării banilor către Educație sau spitale și nu a fost în stare să cheltuie fondurile europene, a fost promovat ministru de Cioloș.

Niciun proiect de la Transporturi nu respectă regulile de achiziție publică

”Există această posibilitate, de care a beneficiat și Polonia:chiar dacă nu au fost proiecte europene, să poți înlocui banii de la buget cu fondurile europene. Desigur, trebuie să respecte toate regulile de achiziție, de mediu...sunt aceleași reguli, și pentru proiectele europene și pentru cele naționale. Așa că am cerut Transporturilor: dați-ne proiectele pe care le aveți în derulare și noi le finanțăm. Nu au fost în stare să dea un proiect care să fi respectat regulile de achiziți publice, de aviz de mediu etc. Niciun proiect nu era în regulă”.

Comisie de anchetă pentru 5 miliarde de euro

Senatorul Teodorovici a cerut în Parlament, formarea unei comisii de verificare a modului în care s-au utilizat banii europeni pe primul ciclu fianciar, de către fiecare ministru în parte. ”Dacă a primit o solicitare și nu i-a dat curs, sau a întârziat-o în mod voit, să răspundă. Acesta e un abuz în serviciu. Și cele 5 miliarde de euro cel puțin care se vor pierdute de România pe ciclul financiar 2007-2013 trebuie să fie clar identificate cui i se vor imputa, pentru că trebuie imputate, altfel situația se va repeta". 

Promovat secretar de stat de Cioloș, după dezastrul fondurilor europene

"Sunt probleme cu sistemul acela bolnav de la Ministerul Transporturilor, cât și în Compania de drumuri", a spus Eugen Teodorovici. Senatorul a dat ca exemplu situația lui Marcel Ioan Boloș, pe care l-a găsit, în 2012, funcționar la Transporturi. A devenit șef de Autoritate de Management, iar în 2013 s-a opus vehement relocării unor sume pe care era evident că nu le va putea cheltui către Sănătate sau Educație. 

"În 2013 am încercat să relocăm niște bani de la Transporturi și mediu, pentru că acolo nu se cheltuiau banii, anticipam pierderi pe acele două domenii. Avem documente, înregistrări audio, în care acest domn - Boloș-  s-a opus cu vehemență în a lua bani de la Tansporturi pentru a-i muta către școli, către sănătate, spunând că el va cheltui banii. Păi, acum dacă tu ai spus că vei cheltui banii și te-ai opus acestei decizii, nu ar trebui să și răspunzi? De ce România a pierdut miliarde de euro pe Transporturi în loc să le ducem pentru oameni, unde erau proiecte - spitale, școli. Iar Boloș a fost numit secretar de stat în guvernul tehnocrat, deși are probleme cu ANI".

Declarațiile lui Eugen Teodorovici de la minutul 12:50

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel