OPEC, decizie ISTORICĂ. Efectele pentru România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Țările membre OPEC au anunțat prima reducere a producției de petrol din ultimii opt ani, în încercarea de a revitaliza prețurile ajunse la minime istorice. Prețurile țițeiului au reacționat la această veste cu creșteri de până la 9%.

Analistul economic Ionel Blănculescu a explicat pentru DC News care vor fi efectele deciziei istorice, la nivel mondial, și cum vor fi acestea resimțite în România.

Nota redacției - de precizat că după publicarea articolului 'OPEC, decizie ISTORICĂ. Efectele pentru România', Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la banca de investiţii Saxo Bank, a transmis că acordul OPEC este o victorie a economiei asupra politicii.  "Acordul de la Viena reprezintă o victorie a economiei asupra politicii şi totul rămâne la latitudinea statelor OPEC de a convinge piaţa că aceste angajamente se şi pun în aplicare, spre deosebire de eforturile eşuate din ultimii ani", spune analistul de la Saxo Bank.

DC News: Țările membre OPEC au anunțat prima reducere a producţiei de petrol din ultimii opt ani.

Ionel Blănculescu: Este o decizie istorică. Totul a plecat de la o industrie numită industria de fracturare a gazelor și petrolului de șist. Este o metodă nouă care a fost generată de industria petrolieră din SUA și care a dat rezultate extraordinare acolo ducând la reducerea prețului atât la gaze, cât și la țiței. Au fost perioade când prețul gazului era de patru ori mai mic decât în România. Această reducere masivă a contribuit la dezvoltarea puternică a SUA imediat după criză. Nimeni n-ar fi avut nimic împotriva dezvoltării dacă nu ar fi crescut foarte mult producția de țiței. Când oferta crește foarte mult, prețul scade. Pe de altă parte, SUA au devenit un foarte important depozitar de țiței dereglând, la nivel mondial, jocul tranzacțiilor pe această zonă.

[citeste si]

La momentul actual există trei sisteme de repere: sistemul NYMEX, aferent SUA, apoi este sistemul BRENT, sistemul din Marea Britanie. Mai vorbim și despre sistemul PLATT'S la care este racordată și România. În aceste trei sisteme, dezechilibrul produs de SUA era evident și atunci, unul dintre liderii mondiali în domeniul petrolier, și anume Arabia Saudită, decide să crească producția și mai mult de așa natură să scadă prețul și să facă necompetitive toate investițiile din America din acest domeniu.

DC News: Ce a urmat?

Ionel Blănculescu: Arabia Saudită a demarat acest proces, în urmă cu mai mulți ani, și efectiv a pus pe butuci industria fracturării din SUA... numai că cine sapă groapa altuia cade singur în ea. S-a întâmplat ca, pe plan mondial, toate statele emergente, inclusiv Arabia Saudită, să aibă mari probleme. În SUA, industria fracturării a fost pusă la pâmânt, dar celelalte industrii, fiind foarte diversificate, au rezistat și au mers mai departe. Americanii nu au suferit foarte mult, deși sunt mari companii care au intrat în faliment pe zona gazelor și petrolului de șist, pe când Arabia Saudită a ajuns la o situație complicată.

DC News: Ce s-a întâmplat mai precis?

Ionel Blănculescu: Anul trecut a murit Regele în Arabia Saudită. Noul Rege are un fiu care este vicepremier, ministrul al Apărării și coordonatorul programului economic. El a spus că trebuie să facă ceva astfel încât să diversifice economia Arabiei Saudite și să nu mai depindă de astfel de fluctuații ale prețului. Se pare că în programul său - Vision 2030 - a decis să aprobe reducerea producției.

DC News: Vor fi efecte pentru România?

Ionel Blănculescu: Efectele sunt, în mare parte, benefice pentru că toate industriile vor începe din nou să funcționeze la parametri optimi. Acest lucru înseamnă forță de muncă angajată și creștere de producție industrială. Sunt foarte multe companii, la nivel mondial, care depind de industria petrolieră.

DC News: Se va scumpi carburantul?

Ionel Blănculescu: Da, dar raportat doar la o treime. Efectul materiei prime nu depășește o treime din preț. Dacă noi acum dăm 6 lei la pompă, 3 lei reprezintă taxe și impozite, iar din rest... 1,8 lei reprezintă țițeiul, apoi vin costurile cu procesarea, rafinarea și profitul firmei.

DC News: Așadar vorbim despre o decizie bună, despre o victorie a economiei globale?

Ionel Blănculescu: Da, este o victorie a economiei globale. De mult timp s-a cerut acest lucru pentru că înseamnă reabilitarea unei industrii care a căzut foarte mult. În concluzie, eu spun că este o veste bună pentru economia globală chiar dacă paradoxal nu ar fi pentru că spunem 'crește prețul la țiței, crește și prețul la pompă', dar să nu uităm că prețul la pompă crește cu doar o treime din cât crește țițeiul. De ce? Pentru că doar o treime reprezintă materia primă. Dacă acum a crescut barilul cu 9% nu înseamnă că mâine va crește cu 9% și prețul la pompă. Nu! Va crește cu 3%.

--

OPEC a decis marți, la Viena, să-și reducă producția de petrol până la 32,5 milioane barili pe zi, începând de la 1 ianuarie 2017, ceea ce înseamnă cu 1,2 milioane barili pe zi mai puțin față de octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel