INTERVIU. Klaus Iohannis: Antonescu, unul dintre oamenii care va aduce victoria. Pe oferta lui Ponta scrie corupție, abuz de putere, scandal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele PNL, Klaus Iohannis, este convins că va fi un președinte mai bun decât principalul său contracandidat , Victor Ponta, pe oferta căruia susține că scrie "corupție" și "abuz de putere". Liderul ACL a arătat, într-un interviu pentru DC News , că senatorul Crin Antonescu ar fi fost un președinte bun pentru România. Iohannis spune că va încerca să-l convingă pe Antonescu să opteze pentru el la scrutinul din toamnă. " Chiar dacă are un singur vot, pentru mine are o valoare sentimentală", a declarat prezidențiabilul. Iohannis crede că suspendarea din 2012 a președintelui Băsescu a fost "legitimă", dar "prost gestionată".

DC News: Cum apreciați evoluția campaniei dvs. până la acest moment? Credeți că ați câștigat teren în fața premierului Victor Ponta, cotat drept favorit de sondaje?

Klaus Iohannis: Să nu omitem faptul că în mod oficial campania electorală nu a început încă, ne mai despart trei săptămâni până la acel moment. Sigur că există candidați, precum premierul Victor Ponta, care se află permanent în campanie electorală. Din păcate pentru România, primul ministru nu guvernează, ci teleguvernează, preferând să stea toată ziua la televizor în loc să încerce să găsească soluții la dificultățile cu care se confruntă țara. Eu am preferat să merg foarte mult în țară în ultimele săptămâni, să cunosc oamenii și mai ales să aflu care sunt problemele lor. Acest lucru m-a ajutat să am o imagine de ansamblu foarte bună cu privire la aceste aspecte, iar viziunea mea cu privire la România se va putea regăsi în programul meu politic pentru țară. Să știți că tocmai încrederea că pot reda oamenilor speranța și că pot duce România pe un drum cu adevărat occidental m-a determinat să candidez la funcția de președinte.

Ce credeți despre prestația de premier a d-lui Victor Ponta?

K.I: Este dezastruoasă. O țară democratică nu se guvernează prin ordonanțe de urgență în disprețul legii, sfidând cetățenii și Parlamentul. Domnul Victor Ponta nu face altceva decât să își asume reușite inexistente, să lanseze statistici care nu au nicio legătură cu realitatea și să anunțe în fiecare zi câte o măsură cu caracter electoral, în speranța că în acest mod va mai acumula ceva capital de imagine. Acestea nu sunt altceva decât neadevăruri menite să acopere o realitate tristă: în timpul guvernării Ponta, România a intrat în recesiune tehnică, nivelul de trai a scăzut dramatic și corupția a atins un nivel alarmant. Chiar ieri temerea noastră, anume că investiţiile au scăzut dramatic, a fost confirmată de INS. O reducere cu peste 9 la sută a investiţiilor este o realitate cu adevărat îngrijorătoare.

De ce credeți vă veți putea fi un președinte mai bun decât dl. Ponta?

K.I: Nu cred, sunt sigur că voi fi un președinte mult mai bun decât domnul Victor Ponta. Eu vin în fața alegătorilor cu un proiect de țară gândit pentru un deceniu de prosperitate și stat de drept, dar și cu experiența dobândită la Sibiu. Eu propun un alt model de exercitare a funcției prezidențiale, acela al respectului și seriozității, al competenței și rezultatelor. Acesta este angajamentul meu. În schimb, pe oferta domnului Ponta scrie recesiune, corupție, scandal, abuz de putere și proastă guvernare. Românii vor alege, prin votul exprimat la urne, în ce fel de țară doresc să trăiască de acum înainte și sunt convins că nu mai vor păcăleli și jocuri politice inutile.

Regretați sau nu că ați participat la suspendarea președintelui Băsescu din 2012?

K.I: Nu am obiceiul să gândesc în termenii "cum ar fi fost dacă...".

Regretați că dl. Băsescu s-a întors la Cotroceni după ce 7,4 milioane de oameni au votat demiterea lui?

K.I: În cazul în care nu m-am făcut bine înțeles în legătură cu subiectul suspendării, vă mai explic încă o dată poziția mea. Am votat pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, la fel ca cei 7,4 milioane de români. Acest număr arată că acțiunea pe fond a fost legitimă. Ceea ce am spus, și îmi mențin părerea, este că procedura a fost prost pregătită și gestionată deficitar la acea vreme. Acest lucru îl poate constata orice om de bună credință din moment ce USL nu a reușit să-și atingă obiectivul politic propus, adică demiterea lui Traian Băsescu.

Credeți că România este astăzi un stat polițienesc?

K.I: Nu, cred că România este un stat de drept. În ultima vreme însă, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, vedem cum Guvernul Ponta își depășește atribuțiile de legiferare. Victor Ponta încearcă să altereze un proces fundamental democratic, alegerile prezidențiale. Eforturile pe care le facem noi sunt tocmai în direcția consolidării democrației în România.

Ca președinte, cum veți colabora cu instituțiile de forță din România: Servicii de informații, armată, poliție, parchete?

K.I: Ca președinte, voi colabora cu toate instituțiile în limita atribuțiilor pe care mi le dau Constituția și legile din România.

În politica Externă, vă simțiți mai apropiat de Europa sau de Statele Unite ale Americii?

K.I: În egală măsură de amândouă. Politica externă a României trebuie să fie pe trei piloni – parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și apartenența la UE. Am spus-o și o repet: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene, reprezintă pentru România elementul fundamental al politicii noastre externe și de securitate. Și aș mai dori să adaug ceva, având în vedere summit-ul NATO, care a început astăzi în Țara Galilor. Prin deciziile pe care în special țările est-europene le așteaptă, această reuniune este extrem de importantă. O sporire a implicării și a interesului pentru securitatea regiunii înseamnă un beneficiu pentru securitatea națională a României, ca stat de frontieră al Alianței.

La un meci de fotbal România - Germania, cu care dintre cele două echipe ați ține? 

K.I: Cu România, în mod evident, așa cum am făcut întotdeauna! Sunt român, m-am căsătorit cu o româncă, am facut Armata aici, școala și am suflet de român.

Mai voalat sau fără menajamente, fostul președinte PNL Crin Antonescu vă atacă în aproape fiecare ieșire publică. Există resentimente în relația dvs. cu dl. Antonescu? V-a ajutat până la acest moment al campaniei?

K.I: Afirmația că domnul Antonescu mă atacă la fiecare ieșire publică este a dumneavoastră, eu nu pot să comentez o evaluare care vă aparține. În privința domnului Antonescu, pot să garantez un lucru: îl respect, ACL știe că este unul din oamenii care va aduce victoria la prezidențiale, este liberal pursânge. Și mai știu ceva: domnul Antonescu nu-l va vota niciodată pe Victor Ponta! Așa cum încerc să conving orice cetățean din România că merită să îmi acorde votul, tot așa voi încerca și cu Crin. Chiar dacă are un singur vot, pentru mine are o valoare sentimentală.

Aveți vreun regret pentru că dl. Antonescu nu mai candidează la Președinție?

K.I: Eu pot să regret sau nu doar propriile mele decizii. Vă reamintesc că hotărârea de a renunţa la candidatura la preşedinţie i-a aparţinut în totalitate domnului Antonescu, aşa încât domnia sa este singurul care poate spune dacă regretă ceva sau nu. Ce vă pot spune este că sunt convins că domnul Antonescu ar fi fost un președinte bun pentru România.

De ce nu mergeți la instituțiile media (ziare, publicații online și televiziuni) care vă critică puternic? Le evitați sau nu sunteți invitat? Dacă le evitați, credeți că este o strategie bună?

K.I: Nu știu de unde provine această percepție, nu mă deranjează critica, atunci când e întemeiată. Din nefericire însă, unele instituții media și-au pierdut din obiectivitate și lansează în mediul public dezinformări, care nu reflectă agenda reală a populației. În aceste condiții, prefer să mă întâlnesc direct cu oamenii, decât să particip la false dezbateri. Sigur că în momentul în care se va ivi oportunitatea unor discuții reale, articulate, nu le voi evita, ci mă voi prezenta în fața oamenilor cu proiectul meu pentru țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel