Incompetența ucide
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Chirieac
WhatsApp
Jurnalistul Bogdan Chirieac face o analiză dură a guvernului Cioloș, în care constată că 10 ani de corupție cumplită ai epocii Bãsescu nu se pot compara cu pagubele pe care le aduce României incompetența acestui guvern. Chirieac semnalează, într-un editorial scris pentru DCNewws, că atât președintele Iohannis, cât și liderii partidelor parlamentare s-au delimitat de guvern. Cu toate acestea, nu va fi introdusă o moțiune de cenzură. Compromiterea la sânge a guvernului Cioloș este cea mai bună răzbunare pentru palmele încasate de polititcieni de la opinia publică, scrie Chirieac. Iată, integral, editorialul postat de Bogdan Chirieac:

Incompetența ucide

Suntem nevoiţi să constatăm că 10 ani de corupție cumplită ai epocii Bãsescu nu se pot compara cu pagubele pe care le aduce României incompetența guvernului Cioloș. Primele date în acest sens sunt deja disponibile. În 2016, România trebuia să absoarbă 3 miliarde de euro fonduri europene și să angajeze alte 6 miliarde. Pentru a avea un termen de comparație - bugetul României e undeva în jur de 50 de miliarde de euro. După experimentul Aura Răducu, absorbția în acest an nu va depăşi 100 de milioane de euro. Vorbim despre bani adevărați și nu despre estimări făcute de așa-ziși experți. Probabil că situația nu se va schimba la Fonduri Europene, noul ministru fiind expert în... științe politice, nu în economie, finanțe, sisteme bancare.

Cazul Vlad Alexandrescu de la Cultură arată că tehnocratul e un personaj cu fundul bine lipit de scaun. Destui miniştri, aduși din neagra mediocritate și cocoțați în funcții, se întreabă probabil cum de a funcționat țărișoara până acum fără preţioasele lor capete. Publicul cunoaște derapajele multora dintre ei. Oricum, cei care au spus tâmpenii au făcut un pas înainte față de cei care sunt miniștri de 6 luni și au refuzat orice apariție publică cât de cât semnificativă.

Guvernul Cioloș, astăzi când vorbim, nu mai are niciun sprijin din partea instituțiilor democratice ale statului. Înainte de Paști, până şi președintele Iohannis, îngrijorat de incompetența crasă a guvernului de la Palatul Victoria, s-a lepădat de Cioloș: "nu este guvernul meu", a spus. Parlamentarii PSD și PNL nu pregetă la fiecare ieșire publică să critice Executivul.

Ce se va întâmpla de acum încolo? Cu guvernul de tehnocraţi, România pierde un an de zile de dezvoltare. Mai mult, involuția țării va necesita alti câțiva ani pentru a sterge consecințele guvernării Cioloș. Vechile planuri, conform cărora premierul Cioloș ar fi urmat să rămână în funcție din toamnă, cu un guvern PNL-PSD, au fost demult abandonate.

Dacian Cioloș și câțiva miniştri din guvernul său - Vasile Dâncu, Lazăr Comănescu, Costin Borc - sunt persoane respectabile, care au făcut ceva în viață. Întrebarea este ce mai caută ei în guvern? Cu toții sunt conștienți că administrația de sub ei nu va mai mișca un deget până la alegeri. Orice scuză este bună. Cea mai spectaculoasă este, desigur, frica de DNA.

Partidele politice nu vor introduce o moțiune de cenzură. Compromiterea la sânge a guvernului Cioloș este cea mai bună răzbunare pentru palmele încasate de polititcieni de la opinia publică. Întrebarea este, însă, ce mai face Cioloș azi în România. Din cauza prestației sale, președintele Iohannis s-a prăbușit în sondaje, iar PNL-ul este la aproape jumătate din cât are PSD-ul. Teoretic, ar trebui ca Cioloș să treacă la ajustările economice și dezamorsarea bombelor lasate în urmă de guvernul Ponta. Vorbim despre nivelul nesustenabil al salariilor unor bugetari și al unor pensii speciale. În corul de blesteme care-l însoțește deja, ar fi singurul lucru - nepopular, dar necesar - pe care l-ar mai putea face actualul executiv. Probabil că nu se va întâmpla nici asta. Gaura pe care Cioloș o face României se va lărgi considerabil în următoarele 6 luni și fiecare va pleca la treaba lui. Mulți dintre membrii cabinetului se vor întoarce în mediocritatea lor bine plătită, iar dl. Cioloș se va îndrepta spre o sinecura ONU. Deși mai ucigașă decât corupția, incompetența guvernului Cioloș nu va fi anchetată de instituțiile statului.
Nice and tidy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel