Guvernul lui Cioloș ar putea rămâne încă trei luni la guvernare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Partidele politice ar putea primi o mare lovitură. Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune (A.C.A.S.A) a contestat la Curtea de Apel și la BEC listele de susținători ale marilor partide, în vederea alegerilor parlamentare. Listele nu ar fi conforme cu legea electorală, iar dacă magistrații vor admite contestația, mandatul Guvernului Cioloș ar putea fi prelungit până în luna martie. 
Listele de susținători, contestate
 
Listele de sustinatori ale marilor partide sunt contestate la Curtea de Apel⁩ și la BEC de Partidul A.C.A.S.A. Reprezentanții formațiunii politice au constatat că ar exista o încălcare a legii electorale:
 
Marile partide afiliate sistemului care a guvernat și guvernează au încălcat în mod grav legea electorală și principiile competiției electorale corecte.  Legea electorală 208/2015 stabilește fără echivoc faptul că Biroul Electoral Central preia liste de susținători ai listelor de candidați, NU de susținatori ai Partidului.
Curtea Constituțională, la rândul ei, a decis: semnăturile de susținere se dau pentru candidați, fie independenți, fie pe liste de partid, fără discriminare. Acest lucru implică dincolo de orice dubiu faptul că listele de candidați trebuie să fie cunoscute printr-o formă sau alta electoratului înainte de începerea campaniei de strângere de semnături.

Dovezile eliberate de BEC cu privire la depunerea listelor de susținători conform legii. Acestea nu sunt conforme cu normele electorale în vigoare și, în plus, încalcă Constituția întrucât sunt liste de susținători ai partidelor, nu ale candidaților partidelor. Partidele vizate sunt: PSD, PNL, PMP, ALDE, UDMR, PRU, PANR, USR, " se arată în comunicatul Partidului Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune.
 
Admiterea contestației MUTĂ DATA ALEGERILOR
 
Dacă magistrații vor admite contestația partidului, am putea asista la o gravă lovitură: Mandatul Guvernului Cioloș ar putea fi prelungit cu câteva luni, din cauza legilor care stabilesc modul de desfășurare pentru alegeri. Deputatul Eugen Nicolicea explica în urmă cu câteva luni modul de organizare al alegerilor parlamentare și data maximă până la care poate rămâne în funcție guvernul Cioloș.
 
”În Constituție scrie că mandatul Parlamentului este de patru ani. Să luăm exemplul din acest an.  Actualul Parlament a început pe  19 decembrie 2012 și trebuie să funcționeze până în data de 19 decembrie 2016. Cel mai târziu, alegerile pot avea loc în data de 19 martie, pentru că în Constituție se prevede că alegerile vor fi organizate în cel mult 3 luni de la încheierea mandatului parlamentar”, a declarat Eugen Nicolicea pentru DCNews. 
 
Așadar, dacă Instanța va admite cererea partidului ACASĂ, tot procesul pre-electoral trebuie reluat, iar data alegerilor ar putea fi împinsă până în martie. Asta înseamnă automat că Guvernul Cioloș ar putea beneficia de un mandat prelungit cu trei luni. 
  
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel