Decizie istorică. Inima REGINIEI MARIA, înapoiată familiei regale și mutată la Pelișor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
La 77 de ani de la dispariția Reginei Maria, familia regală a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Ministerului Culturii privind inima suveranei.

Aflată de mai bine de 40 de ani într-un container din depozitul Muzeului Național de Istorie din Capitală, inima Reginei Maria va fi redată familiei regale și mutată la Pelișor, chiar în camera unde suverana și-a trăit ultimele clipe, relatează romaniatv.net.

Iniţiativa istorică îi aparţine Regelui Mihai.
 
Inima reginei ar urma să fie mutată la Pelişor în această toamnă, printr-o ceremonie aparte.
 
Regina Maria, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii și soție a Regelui Ferdinand, s-a stins din viață la 18 iulie 1938. Conform testamentului, după deces, inima i-a fost scoasă și depusă la capela domeniului regal de la Balcic, într-o cutie de argint, învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, "de la Doamnele române".
 
Trupul suveranei a fost înmormântat în necropola familiei regale de la Curtea de Argeș, alături de soțul său. 
 
După pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, "Inima Reginei Maria", unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură.
 
Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti, iar inima Reginei a fost dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel