Biserici, evaziune fiscală. Ce spune un preot

Preotul Nicolae Trușcă de la Parohia Negoiești a scris un editorial în care le dă replică tuturor celor care spun că ar trebui să se pună case de marcat în biserici.

Iată ce a scris părintele Nicolae Trușcă referitor la evaziunea fiscală de la biserici:

În urmă cu câteva săptămâni am "nimerit" pe un post de televiziune și am văzut două doamne respectabile, înroșite la față de furie că "popii nu dau chitanță" și că cea mai mare evaziune fiscală în această țară o face Biserica. Scriu acest articol acum pentru că nu am dorit să fiu răutăcios în postul Sfintelor Paști.

Eu, un simplu "popă" de țară m-am simțit jignit când am auzit că "nici un popă din țara asta nu dă chitanță."

Doamnelor, sunt preot de 34 de ani într-un sat din județul Călărași, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, și dacă găsiți în parohia mea un cetățean care să spună că la botez, cununie sau înmormântare nu a primit chitanță... hai să intru în tonul emisiunii... mă arunc de pe biserică în direct și la o oră de vârf.

Lunar fiecare preot paroh face raport către unitățile ierarhic superioare despre încasarea servicilor religioase, raport de activitate lunar, trimestrial, semestrial și anual, raport despre activități sociale și culturale, despre asistență socială, raport cu vânzarea colportajului adică lumânări, icoane, candele, cărți religioase, etc. etc. și tot ce se poate cumpăra dintr-o biserică și are legătură cu activitatea pastoral-misionară dintr-o parohie.

Am 3 inspecții financiare într-un an de zile, două din partea protoieriei și un control financiar intern trimis de Episcopie.

Trecem peste faptul că 90% dintre biserici nu au vânzare mai mult de 2-3 mii lei într-un an de zile din care doar 10-15% reprezintă venit propriu-zis.

Nu există preot care să-și facă obrazul de rușine prin evaziune fiscală, că nu are cu ce. În parohia mea de 250 de familii am o cununie, 10 botezuri și 14-15 înmormântări într-un an de zile. Preotul primește de la stat doar 60% din salariu, restul îl complectează din încasări proprii. Parohia unde slujesc are lunar de achitat peste 2600 lei diferențe de salariu (suntem 3 salariați), C.A.S. șomaj, fonduri sociale, fonduri de susținere, asistență socială, abonamente la reviste religioase, utilități, întreținerea bisericii, a curții, a cimitirelor etc. De unde ? Din evaziune ?

Nimic nu este mai urmărit în această țară decât lumânările care se vând în biserică! Sunt chitanțe, bonuri de ieșire, de intrare și nu există scuză în fața organelor de control ca acestea să nu corespundă între ele. Cine cunoaște puțină contabilitate își dă seama ce vreau să spun.

Spunea cineva "să se pună case de marcat în biserică !" Să se pună ! Sunt de acord. Știți cât costă o lumânare ? Cele mici 20 de bani și cele puțin mai mari 40 de bani. Este imposibil să faci evaziune fiscală la parohie pentru că sumele sunt ridicol de mici iar la nivelul Protoieriei și Episcopiei ar trebui să fie "constituit un grup infracțional." Pentru ce ? La acest nivel ?!

Editorialul părintelui poate fi citit AICI.

VEZI ȘI: Ce spune Biserica despre înmormântarea Marioarei Zăvoranu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel