EXCLUSIV  Moartea fiului academicianului Răzvan Theodorescu, învăluită în mister. Andrei Tinu, reacție

Fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, a fost găsit mort, luni, în casa de vacanţă pe care o deţinea în localitatea Corbeni din judeţul Argeş.

Bărbatul ar fi vorbit duminică la telefon cu un prieten căruia i-a spus că are febră, dar că nu are în intenţia să se ducă la spital. Mai mult, acesta povestise apropiaţilor că a fost în Munţii Buzăului unde l-ar fi muşcat un şarpe.

Pornind de la ipoteza că moartea fiului academicianului ar avea legătură cu mușcătura șarpelui, DC News a stat de vorbă cu Andrei Tinu.

Amintim că acesta a fost muşcat, în 2011, de una din viperele pe care o creștea în ferma sa de lângă Giurgiu. Ulterior și-a lansat cartea "Otrava de aur", născută din propria experienţă de afacere cu viperele.

"Veninul are efect imediat, atât local, cât și general, adică se umfla mâna, îți afectează sistemul nervos. Nu avem toate detaliile pentru a spune clar ce s-a întâmplat. Nu știm ce șarpe l-a mușcat, de unde, când. La viperă se umflă imediat, în câteva ore... nu mai ești. Dacă nu, înseamnă că nu a injectat venin... sau în cantitate foarte mică și doar se umflă puțin. La noi singurul șarpe veninos este vipera... nu cred că sunt vipere acolo (n.r. - în Munții Buzăului). Îmi pare tare rău pentru domnul academician... Îl cunosc personal", a spus Andrei Tinu pentru DC News.

Mesaj de condoleanțe

Andrei Tinu a adăugat: "Am aflat cu tristețe de moartea fulgerătoare a fiului domnului academician Răzvan Theodorescu. Sunt alături de familia îndoliată, căreia îi transmit sincere condoleanțe. Fie ca Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în ceata drepților!".

Mușcătura de viperă

Andrei Tinu ne-a oferit în exclusivitate câteva pasaje lămuritoare din cartea sa "Otrava de aur" pentru a înțelege dacă putem face o legătură între moartea fiului academicianului și mușcătura de șarpe despre care se vorbește în presă.

"Gradul de toxicitate rezultat în urma muşcăturii de viperă depinde de activitatea toxică a veninului, de cantitatea inoculată şi de greutatea corporală a victimei. Un şarpe veninos poate muşca şi fără să inoculeze venin, specialiştii fiind de părere că 20-30% din muşcăturile de viperă şi 50% din cele ale cobrei sunt neveninoase.

Ziua a patra de la mușcătură, moment critic

Veninul de şarpe este un complex de substanţe, în cea mai mare parte proteine, multe cu activitate enzimatică. Printre cele mai toxice componente sunt polipeptidele mici. Specialiştii precizează faptul că majoritatea componentelor din veninuri are receptori pe membranele umane. Cercul fiziopatologic al intoxicaţiei cu venin de şarpe se închide prin lansarea unui autorăspuns farmacologic (histamină-serotonină) care, conjugat cu efectele iniţiale ale veninului, produc în final moartea. Nu există veninuri cu specificitate (neurotoxice, hemotoxice, cardiotoxic), veninul putând avea oricare dintre aceste efecte, cel mai adesea cumulate, astfel încât un bolnav muşcat de şarpe trebuie să fie considerat un intoxicat cu multiple substanţe toxice, adesea necunoscute.

În funcţie de caracteristicile enumerate anterior, efectele veninului asupra organismului uman sunt: neurotoxice (senzoriale, motorii), citotoxice (pe eritrocite, vase de sânge, muşchiul cardiac, rinichi, pulmon), hemotoxice - tulburări de coagulare mergând până la incoagulabilitate acută. La rândul lor, leziunile patologice din ţesutul nervos includ: modificări în granulaţiile Nissl, fragmentarea reticulului pericarionilor, opacitatea nucleilor şi umflarea nucleolilor. Şi în cazul celulelor coar - nelor anterioare ale măduvei spinale se observă o degenerare granulară. De asemenea, sunt prezente hemoragiile peteşiale, necroza şi descuamarea tubilor renali, distrofia hepatică, hemoragiile întinse la locul muşcăturii.

La cei netrataţi (prin incizie, prin injectarea antiserului), ziua a patra de la muşcătură reprezintă momentul critic al intoxicaţiei, depăşirea acesteia având semnificaţia vindecării. Veninul poate fi detectat prin radio-imunologia sau prin imuno-fluorescenţa ţesuturilor locale şi a ganglionilor regionali".

Sursa pasajelor: "Otrava de aur", de Andrei Tinu.

Ce spun polițiștii

Ion Vladimir Teodorescu, în vârstă de 43 de ani, originar din Bucureşti, a fost găsit luni mort în locuinţa de vacanţă pe care o deţinea în Argeş. Potrivit reprezentanţilor IPJ Argeş cei care l-au găsit pe au fost oamenii care se ocupau de îngrijirea locuinţei. Poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cauza decesului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel