Miza alegerilor crește. Dosare grele după parlamentare

Denunțul lui Sorin Ovidiu Vîntu împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu deschide un subiect controversat. 

Sorin Ovidiu Vîntu l-ar fi denunțat pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la DNA. Liderul ALDE ar fi primit de la omul de afaceri un milion de euro pentru ca Liviu Mihaiu să fie guvernator al Rezervației Delta Dunării. Călin Popescu Tăriceanu l-a numit guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu în 18 septembrie 2008. 

Procedura care salvează de dosare. Imunitate extinsă

Acum senator, Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de fapte pe care le-ar fi săvârșit în exercițiul funcției de premier. Constituția prevede că "Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor". Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, a atins acest subiect la sfârșitul lui 2015, când spune că imunitatea pe viață a miniștrilor este unică. Procurorul-șef al DNA sublinia atunci că pentru a ancheta un ministru sau fost ministru care este deputat sau senator, trebuie să ai aprobări din partea Parlamentului, iar anchetele se blochează. 

Mai multe dosare penale celebre s-au blocat în aceste proceduri, din cauza imunității extinse. Dosarul "Gaze ieftine pentru Niculae", în care este acuzat Varujan Vosganian a fost blocat în Senat. Fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo (UDMR), a fost singurul din dosarul său care a scăpat de închisoare pentru că Parlamentul a respins cererea DNA. Dosarele respective pot fi reluate când apar date noi. 

Concluzia, în condițiile actuale, este una singură: sunt slabe șanse ca ancheta împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu să nu se blocheze în Parlament. 

Miza alegerilor crește

Însă, în aceste condiții, miza alegerilor parlamentare crește. ALDE trebuie să facă parte din majoritate după alegerile parlamentare din decembrie. Călin Popescu Tăriceanu este forțat să intre în alianțe parlamentare pentru a rămâne în majoritate. Dacă majoritatea se schimbă, i se pot deschide dosare grele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel