Mircea Diaconu, raport important în Parlamentul European

Anunț important al europarlamentarului Mircea Diaconu despre iniţiativa privind desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural. Europarlamentarul lansează și un apel la reprezentanţii parlamentelor naţionale din statele membre UE.

 

Iniţiativa privind desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural face obiectul unui raport care va fi supus votului plenului Parlamentului European până la sfârșitului anului în curs, existând posibilitatea ca statele membre, inclusiv România, să beneficieze de sprijin financiar, logistic și de imagine în cadrul unor acţiuni culturale ample care se vor desfășura la nivelul Uniunii Europene în 2017 și 2018.

În calitate de raportor pe acest subiect din partea Comisiei pentru Cultură și Educaţie a legislativului european, Mircea Diaconu a prezentat această iniţiativă în cadrul unei întruniri interparlamentare care a avut loc la Bruxelles săptămâna trecută, se precizează în comunicatul transmis de la biroul europarlamentarului.

Mircea Diaconu: Istoria popoarelor europene este una comună

"Vom încerca să argumentăm faptul că istoria noastră, a popoarelor europene, este una comună. Liantul principal al Uniunii Europene nu îl reprezintă nici moneda EURO, nici Schengen, nici fondurile UE. Toate acestea sunt consecinţele unei culturi comune, care transcende frontierele geografice și economice", a arătat eurodeputatul român.

Citește și: Mircea Diaconu, funcție cheie în Parlamentul European

„Protejarea și promovarea patrimoniului sunt esenţiale pentru supravieţuirea Uniunii, dar și pentru supravieţuirea noastră ca civilizaţie, și nu doar ca roboţi consumatori. Diferenţa dintre un robot și o fiinţă o dau cultura și educaţia, care oferă identitate și superioritate fiinţei," a menţionat vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educaţie a Parlamentului European.

Apel din PE 

Referindu-se la faptul că „nicio cultură nu este mai importantă sau mai mare decât cealaltă", Mircea Diaconu a făcut apel la reprezentanţii parlamentelor naţionale să sprijine acţiunile care vor fi cuprinse în programul Anului European al Patrimoniului Cultural, pentru ca statele membre „să etaleze, pe parcursul unui an întreg ceea ce ne reprezintă, ceea ce ne unește", iar Uniunea Europeană să se prezinte în 2018 drept „un spaţiu de conlucrare coerentă și activă".

Ce măsuri propune Mircea Diaconu

Între măsurile propuse prin raportul eurodeputatului Mircea Diaconu se află creșterea gradului de finanţare, însă nu în detrimentul subprogramelor deja existente în cadrul programului Europa Creativă, încurajarea statelor membre de a căuta și forme alternative de finanţare, implicarea sporită a societăţii civile și în mod special a tinerilor. 2018 a fost desemnat ca An European al Patrimoniului Cultural ca urmare a adoptării de către forul legislativ european, în septembrie 2015, a raportului intitulat "Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european", elaborat de Mircea Diaconu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel