Magistrala 5 a găsit caverne și construcții subterane

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a luat apărarea constructorilor Magistralei 5 de metrou, după ce o porțiune din Bulevardul Eroilor s-a surpat, vineri. Ministrul Transporturilor a declarat că astfel de fenomene au loc oriunde în lume atunci când  se sapă o galerie, cazuri asemănătoare fiind semnalate în Barcelona sau Londra. 

Fenomenul tasărilor de teren în zona stației de metrou Eroilor pare stabilizat, a declarat, duminică, ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

"Sunt accidente tehnice care se întâmplă oriunde în lume. Au fost în Barcelona, au fost în Londra accidente similare. Ele sunt, pur și simplu, incidente tehnice în cursul derulării normale ale activității. Evident că sunt chestii nedorite pe care nu le vrem și, atunci când avem și case în zonă, situația este mai complicată. Locuitorii de acolo au fost evacuați — este procedura de urgență care se aplică sub formă de măsură asiguratorie — și ei sunt cazați pe cheltuiala constructorului la unul dintre hotelurile din apropierea caselor", a explicat ministrul.

Dan Costescu a precizat că tasările sunt stabilizate la 21 de milimetri față de sâmbătă seară, când s-au declanșat, și când au fost la 19 mm. Afectate și monitorizate sunt două imobile, unul situată pe Bd. Eroilor, celălalt pe Bd. Eroilor Sanitari.

[citeste si]

El a precizat că la o tasare atât de mică nu vor fi necesare lucrări de reparații. 

Istoria orașului este de vină

Șeful de la Transporturi a solicitat constructorului să angajeze imediat o echipă care să monitorizeze nu numai deplasările, ci și să identifice eventual alte goluri sub carosabil în zona care ar putea fi afectată.

"Aceste fenomene se întâmplă tot timpul când se sapă o galerie. Studiile topo se fac de obicei pe canalul de excavație. Sunt, evident, mai ales într-un oraș cu o istorie mare, cu mai multe straturi de construcție pe sute de ani deja, sunt zone care nu sunt controlate. Am găsit caverne, am găsit construcții subterane, am găsit zone de nisip. Toate aceste zone se mișcă. Ceea ce ne dorim este ca, după apariția acestor fenomene, să le oprim, să le controlăm, să le remediem și, mai departe, să securizăm zona și să continuăm proiectul în condiții de siguranță pentru cetățeni", a adăugat Costescu.

Oficialul MT a menționat că oamenii se pot întoarce acasă după finalizarea primei tranșe de lucrări.
"Acasă, li se poate spune în momentul în care se consideră că s-a stabilizat. Se va lăsa ca măsură asiguratorie după finalizarea primei tranșei de lucrări. Mâine este un prim termen pe care l-am discutat cu constructorul de a furniza ultimele măsurători proiectantului. Proiectantul va formula o soluție tehnică, de fapt un proiect de remediere și, în momentul când vom avea acest proiect de remediere, se va ști practic care este și continuarea. Așteptăm acest proiect cu efecte maxime până pe la sfârșitul săptămânii, până vineri", a menționat ministrul.

Cum s-a produs fenomenul: apa a curs pe lângă freza de tunel

"Dacă ne referim la o întreagă zonă, sunt, cred, undeva pe la 2000 de metri pătrați acum. Este și zona de șantier și de asta trebuie văzut ce este acolo. După informațiile pe care le avem, nu ar mai trebui să avem acest pericol (de extindere a tasărilor — n. r.). De unde a apărut fenomenul? Atunci când freza a ieșit la capătul tunelului a spart acel perete mulat pe care, planificat, trebuia să iasă — și ăsta este momentul în care se consideră încheiat tunelul — atunci toată apa din pânza freatică și probabil din alte surse, strânsă în spatele frezei, a curs pe lângă utilaj și a antrenat odată cu ea și o mare masă de aluviuni. Aceste aluviuni — masă nisipoasă, noroioasă — practic a plecat din zonele surpate. Făcându-se acest gol, acestea au coborât", a explicat Dan Costescu.

Potrivit acestuia, fenomenul de tasare nu va afecta termenul de efectuare a lucrărilor la noua stație de metrou Eroilor.

Trafic restricționat în zona Eroilor, 30 de zile

În urma surpării terenului în zona eroilor, s-au luat mai multe măsuri în ședința Comisiei Tehnice de Circulație, care a avut loc la sediul Primăriei Capitalei. Regia Autonomă de Transport București (RATB) înființează o nouă stație de autobuz la Eroilor, pe strada Știrbei Vodă, iar timp de minimum 30 de zile, circulația în zonă va fi restricționată.

"Se continuă supravegherea lucrărilor de intervenție în zona Eroilor. Măsurile de restricționare și deviere a traficului se mențin în următoarele 30 de zile", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim, menționând că locuitorii cartierelor Militari și Drumul Taberei vor fi afectați direct de aceste schimbări.

Acesta a adăugat că, pentru moment, nu s-a impus restricționarea traficului greu în zonă. "În funcție de evoluția lucrurilor, vor fi luate cel mai probabil măsuri suplimentare — măsuri pentru fluidizarea traficului", a arătat Ichim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel