Ministrul Lazăr Comănescu, întâlnire importantă la Bucureşti

Ministrul de externe Lazăr Comănescu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, în cadrul unei întâlniri de lucru organizată de ambasada Slovaciei. Comănescu a vorbit despre obiectivul României de aderare la Schengen, dar şi despre menţinerea Parteneriatului Estic ca prioritate pe Agenda Europeană, notează Agerpres. 

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu s-a întâlnit luni cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Întâlnirea a avut loc în cadrul unui dejun de lucru organizat de ambasada Slovaciei - ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente şi temelor de actualitate ale agendei europene: viitorul UE, inclusiv în contextul Summit-ului recent de la Bratislava; Brexit (procesul de retragere a Regatului Unit din UE); migraţia şi securitatea internă; terorismul; situaţia regională şi evoluţiile din Vecinătatea Estică, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul a reliefat că, în procesul de reflecţie privind viitorul UE, România susţine consolidarea proiectului european. 

Obiectiv: Schengen !

Lazăr Comănescu a pledat pentru menţinerea unităţii UE pe baza unei agende pozitive, a unei viziuni asumate în comun, axate pe proiecte concrete. Pentru se putea depăşi situaţia actuală, este necesar un efort crescut de re-credibilizare a acţiunii UE. Acest lucru se poate realiza prin rezultate concrete care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni. Criza de încredere se poate acutiza în lipsa unui răspuns rapid şi eficient, a subliniat Comănescu. El a reiterat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE. El a amintit, în acest sens, contribuţia substanţială a ţării noastre la eforturile comune în gestionarea migraţiei şi asigurarea securităţii interne şi la graniţele externe ale UE. În acest context, ministrul de externe a reiterat obiectivul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Parteneriatul Estic, important pentru România

 România insistă asupra menţinerii Parteneriatului Estic ca prioritate pe agenda europeană, în contextul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a noii Strategii Globale a UE. Bucureştiul acordă o atenţie sporită apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, tradusă prin sprijinul politic şi prin contribuţia consistentă în planul asistenţei bilaterale oferite statului vecin. Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă şi principalele aspecte care au rezultat în urma participării la cea de-a 71-a Sesiune a Adunării Generale a ONU. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel