Ministrul Educației: Ora de religie, efecte din septembrie 2015

Mihai Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, a declarat că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicată retroactiv. În aceste condiții, decizia CCR va intra în vigoare din septembrie 2015.

Ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu, a afirmat, luni, la Vaslui,  că ministerul pe care-l conduce şi unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016.

În consecinţă, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual.

Citește și: Sinodul Mitropolitan Cluj, reacție după decizia CCR privind religia în școli

"Conform legii, hotărârea Curţii Constituţionale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli şi opţionale pentru elevi. Deci, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenţa faţă de anul trecut este că atunci au făcut opţiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă religia, iar de anul viitor vor face opţiuni cei care vor să facă religia", a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu.

Reacţia ministrului Educaţiei vine după ce, luni, a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei elevilor sau părinţilor de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie.

Curtea Consituţională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel