Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu: România se orienteză după modelul Germaniei și Austriei

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, e declarat la DC News Live, că România trebuie să se orienteze după modelul Germaniei sau Austriei, iar în acest sens beneficiază de sprijinul președintelui Klaus Iohannis și al premierului Dacian Cioloș. 

În opinia ministrului de Externe, România trebuie să se inspire din experiența statelor care sunt printre cele mai performante în materie de promovare a intereselor lor economice pe plan extern.

"Este nevoie, pentru asta, de un cadru instituțional adecvat pe plan intern. Am avut un departament de Comerț Exterior. Dar acesta, în contexul unor schimbări frecvente ale structurii guvernamentale, s-a mutat dintr-o parte în alta, cu efectele de rigoare. În guvernul precedent, aveam Ministerul Economie, Energiei, Mediului de Afaceri, IMM-uri... Dacă toate erau disparate, neexistând o abordare integrată, evident că s-a resimțit asupra funcționalității. Nu este normal ca într-o țară ca Germania, care este una dintre cele mai mari piețe turistice pentru noi, dacă știm să o valorificăm, să avem un singur reprezentant al Ministerului Turismului. Care, săracul, trebuia să se ducă de la Munchen la Berlin, de la Berlin la... nu e normal. Sunt țări în cazul cărora secțiile economice ale ambasadelor au consilieri pe domenii specifice", a mai explicat ministrul.

Diplomația economică, direcție prioritară de acțiune MAE

"Este nevoie — și am demarat deja un proces în acest sens — de consolidarea substanțială a dimensiunii economice a politicii externe românești. Este o chestiune absolut esențială. (...) Mă bucur că beneficiez de sprijinul și al președintelui, și al premierului în această direcție. De altfel sunt într-un dialog acum, împreună cu vicepremierul Costin Borc, lucrăm la conceperea unui cadru atât instituțional, pe plan intern, cât și în privința reprezentării economice externe a României, care să facă din dimensiunea aceasta economică — sau din diplomația economică — una dintre direcțiile prioritare de acțiune ale țării noastre", a declarat ministrul Comănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel