Milioane de români suferă de o boală gravă aferentă stilului de viață modern. Simptome banale

Afecțiunile digestive și hepatice sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese în rândul populației de toate vârstele din Europa, și sunt asociate cu o morbiditate ridicată și costuri substanțiale pentru sistemele de sănătate, avertizează United European Gastroenterology Research.

Sindromul de Intestin Iritabil, alături de Boala de Reflux Gastroesofagian, Infecția cu Helicobacter Pylori și Sindromul de Intestin Permeabil sunt cele mai frecvente tulburări gastrointestinale, cu o prevalență crescută în rândul populației din sud-estul Europei. Helicobacter Pylori are o prevalență de peste 60% în țări precum Ungaria, Polonia sau chiar altele din sudul Europei și este legat de un risc crescut de apariție a ulcerului duodenal, ulcerului gastric și a tumorilor maligne. O incidență crescută a fost raportată în rândul populației tinere.

Boala de Reflux Gastroesofagian este o suferință comună, aproximativ 40% din populație prezintă pirozis (senzație de hiperaciditate care urcă din stomac prin esofag). Problema se manifestă prin arsuri, eructații, regurgitații, durere în piept.

[citeste si]

Sindromul de Intestin Iritabil afectează 10-15% din populația globului, majoritatea pacienților având până în 50 de ani. Aproximativ 2,5-3 milioane de români prezintă sindrom de intestin iritabil, prevalența în rândul femeilor fiind de două ori mai ridicată decât în rândul bărbaților.

„Sindromul de Intestin Iritabil este caracterizat prin tulburări de motilitate și hipersensibilitate intestinală, consecință a perturbării funcției neuronale la nivelul axei creier-intestin. Stresul și stilul de viață modern reprezintă factori majori incriminanți în apariția acestei afecțiuni, care perturbă peristaltismul (mișcarea mușchilor intestinali), alterează permeabilitatea intestinală, induce o hipersensibilitate a receptorilor viscerali și accentuează percepția neplacută a unor fenomene fiziologice precum deplasarea gazelor în intestine sau contracțiile intestinale", declara dr. Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie, hepatologie.

Stilul de viață modern, pericol

Pe lângă stres, afecțiunea poate fi declanșată de numeroase aspecte caracteristice unui stil de viață modern: tulburări emoționale, sedentarism, consumul de alimente grase și prăjite, de băuturi carbogazoase, alcool, cafea, ciocolată, citrice.

O altă disfuncție digestivă cauzată de deteriorarea mucoasei intestinale este Sindromul de Intestin Permeabil care poate avea un rol important în apariția alergiilor, a sindromului de oboseală cronică precum și a bolilor autoimune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel