Miliardarul Vladimir Evtușenkov, arestat în Rusia: impactul unei arestări controversate

Vladimir Putin și Igor Sechin
Vladimir Putin și Igor Sechin

Arestarea unuia dintre cei mai în vârstă miliardari ai Rusiei trimite unde de șoc în rândul bogaților Rusiei, clătinați deja serios de sancțiunile impuse Moscovei de către Occident pe fondul crizei ucrainene.

Reținerea lui Vladimir Evtușenkov, în vârstă de 65 de ani, i-ar putea face pe oamenii de afaceri din Rusia să retragă și mai mulți bani din economia rusă, aflată pe marginea recesiunii, pentru a-i reloca peste granițe, spune pentru Bloomberg Alexander Shokin, care face lobby în numele celor mai mari companii din Rusia ca șef al Sindicatului rus al Industriei și Antreprenorilor. Miliardarul Evtușenkov respinge acuzațiile autorităților rusești.

Evtușenkov a fost arestat pentru spălare de bani și arestat la domiciliu în urmă cu două zile, măsură ce a declanșat vânzarea unor procente din acțiunile companiilor sale, inclusiv AFK Sistema, și retezând veniturile sale nete cu o treime, acestea ajungând la 4,5 miliarde de dolari, scrie sursa citată.

"Evenimentul ar putea stabili un pecedent periculos și riscă să conducă la și mai multă presiune pe oamenii de afaceri din alte sfere. Pofta vine mâncând", spune Alexei Makarkin, analist al Centrului pentru Tehnologii Politice.

Puterea prin clemență: Putin l-a grațiat pe Hodorkovski

Dacă omul de afaceri va fi inculpat, autoritățile ar putea folosi decizia pentru a consifca compania Bashneft, spune un avocat rus. Codul penal al Rusiei prevede o pedeapsă maximă de șapte ani pentru spălare de bani.

Bloomberg spune că adevărata "infracțiune" a lui Evtushenkov ar fi aceea că a refuzat să vândă compania sa petrolieră, OAO Bashneft, către compania de stat OAO Rosneft, sub termenii dictați de directorul acesteia din urmă, Igor Sechin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a scris Mihail Hodorkovski, miercuri, pe site-ul său.

Un purtător de cuvânt al Rosneft a declarat că Rosneft nu este interesată de Bashneft, iar comentariile lui Hodorkovski sunt false.

Episodul acesta va face ca oamenii de afaceri să retragă și mai mult capital din Rusia, "slăbind și mai puternic capitalul economic al Rusiei, decizie care cu siguranță va fi primită cu căldură de SUA și alte guverne vestice", spune Cristopher Granville, director managerial al grupului Trusted Sources.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel