Mihăiță Calimente: Traian Băsescu nu putea obține informații de la SIE despre ofițerul acoperit

Preşedintele Comisiei de control al SIE, Mihăiţă Calimente, a explicat, luni, după audierea conducerii interimare a Serviciului, că preşedintele Traian Băsescu nu putea obţine informaţii privind foşti ofiţeri acoperiţi ai SIE. El a adăugat că nici CSAT nu poate să beneficieze de astfel de informaţii.

Mihăiță Calimente a declarat că discuţia cu reprezentanţii SIE a avut loc plecând de la articolele de lege, cu documentele în faţă. Concluzia a fost că prin solicitarea lui Traian Băsescu nu putea fi obţinută informaţia legată de un fost ofiţer acoperit SIE care este membru al Guvernului.

"În mod expres am întrebat dacă nu exista această hotărâre (HG 223/2013, n.r.), ar fi putut da Serviciul un alt răspuns? Mi s-a explicat că nu putea fi dat un alt răspuns. De altfel, avem şi o Hotărâre a Parlamentului, 44 din 1998, care spune care sunt şi limitele Comisiei, până la ce nivel putem obţine informaţii de la Serviciu, şi acolo există un articol care spune foarte clar că ceea ce înseamnă operaţiuni şi ceea ce înseamnă acoperirea personalului sau ofiţerilor care lucrează în Serviciu, la aceste informaţii nici Comisia nu are acces", a declarat preşedintele Comisiei de control al SIE, citat de Mediafax.

Vezi și: Scandal monstru Gâdea - Calimente, în direct la TV: Sunteți consumator?

Calimente a susținut că lui Traian Băsescu i s-a recomandat de către conducerea SIE, în urmă cu aproape un an de zile, să se adreseze Comisiei parlamentare de control, după ce şeful statului a insistat, în mai multe rânduri, să obţină informaţii privind ofiţeri ai Serviciului.

"Am văzut acea hârtie, semnată de domnul Meleşcanu - era încă la vremea respectivă director al Serviciului. Vreau să vă spun că Comisia nu a primit niciun fel de comunicare sau niciun fel de cerere din partea preşedintelui, ca noi să avem o audiere a Comisiei pe această temă şi informaţiile pe care le-am obţinut au fost cele pe care probabil le-aţi obţinut şi dumneavoastră direct de la televiziune, de la domnul preşedinte", a continuat liberalul, precizând că nici până în prezent nu a existat o solicitare a președintelui în acest sens.

El a mai precizat că hotărârea de Guvern cu caracter militar prezentată de Traian Băsescu nu putea face obiectul unui incident de securitate, deoarece a fost abrogată prin HG 223/2013.

Preşedintele Comisiei de control al activităţii SIE a susţinut că informaţiile solicitate de șeful statului nu pot fi primite nici de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, chiar dacă ar fi solicitate.

Citește și: Șeful SIE, audiat la Parlament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel