Mișcare de amploare în PE, după BREXIT. Apel către toți cetățenii UE

    

Mai mulți eurodeputați au lansat o "Foaie de parcurs pentru o nouă Renaștere Europeană", compusă din șase inițiative, și fac un apel către cetățenii UE să se implice în reinventarea Europei, după BREXIT. 

Iată articolul semnat de mai mulți deputați, inclusiv de europarlamentara PSD, Claudia Țapardel: 

Să reinventăm Europa

Foaia de parcurs pentru o nouă Renaștere Europeană

Respectăm votul cetățenilor britanici și îl regretăm. Este esențial să nu lăsăm Brexit să ne deturneze energia. Dimpotrivă, să servească la regenerarea acesteia. Europenii trebuie să se reinventeze și să facă față provocărilor colective considerabile.

Șase inițiative

A venit timpul să relansăm apelul din 9 mai, publicat simultan în mai multe țări europene, la inițiativa unor personalități de notorietate din cultură și politică. Acest text propune "o foaie de parcurs pentru un nouă Renaștere Europeană", care urmează să fie pusă în aplicare din toamnă și prevede șase inițiative concrete:

1.Consolidarea democrației și a culturii civice europene;

2.Inițierea unei noi etape în materie de securitate, apărare și protecție civilă a cetățenilor europeni;

3.Elaborarea unei noi strategii pentru a primi, integra și, în caz de eșec, pregăti condițiile pentru revenirea pe termen lung a refugiaților în țările lor;

4.Lansarea unei noi politici industriale europene, bazată pe o reducere a emisiilor de carbon, capabilă să modernizeze economia și să creeze masiv locuri de muncă pe plan local;

5.Finalizarea zonei euro pentru ca ea să funcționeze eficient și nu ca un instrument de promovare a inegalităților;

6.Crearea unui forum Erasmus al studenților, care să reunească toți tinerii din aceeași generație.

Impactul acestui apel a fost considerabil. Cetățeni ne-au sprijinit, parlamentarii au apreciat aceasta drept o bază de relansare a UE, organizațiile societății civile au preluat ideile principale, șefii de stat și de guvern, inclusiv președintele Franței, au solicitat o întâlnire pe acest subiect.

"O regresie fără precedent amenință democrațiile noastre"

Ambiția noastră este de a contribui la o reapropriere rapidă a proiectului european de către cetățenii noștri, în interesul tuturor. În acest fel planificăm viitorul nostru comun. Foaia de parcurs este un pas ambițios, concret, realist, axat pe nevoile și preocupările cetățenilor. Fără punerea rapidă în aplicare a acesteia, decalajul între instituțiile europene și cetățeni va accelera o posibilă implozie a Uniunii. O regresie fără precedent amenință democrațiile noastre.

Într-o lume plină de provocări geopolitice, economice, de securitate, migrație sau climă, o Europă unită și puternică este absolut necesară. Cu respectarea diversității naționale, garantarea drepturilor fundamentale care permit integrarea imigranților, crearea unor noi locuri de muncă și reducerea inegalităților, UE trebuie să devină o mare putere democratică, culturală, ecologică și economică, într-o lume multipolară în care europenii nu vor reprezenta decât 5% din totalul populației. Doar cu această condiție cetățenii noștri vor recăpăta încrederea în viitor. 

Timp de zece ani, opozanții proiectului european inundă spațiul public. Ei critică lipsa de acțiune a Europei în materie de securitate, politica externă sau de apărare, în timp ce ei înșiși refuză mijloacele de a acționa. Trebuie să întrerupem acest ciclu absurd! Trebuie să conferim Uniunii competențele de a ne îmbunătăți în mod durabil viața.

Șase inițiative, șase situații de urgență. În plus, dorim instituții europene mai eficiente, ca Parlamentul European să ia la momentul potrivit inițiativa unei convenții deschise și transparente, îndemnând societatea civilă la dezbatere. Trebuie să adaptăm tratatele la provocările timpului nostru. Vom încheia astfel un nou tratat care va reuni țările ce doresc să avanseze împreună.

Apel către cetățenii UE

Pentru ca ambiția noastră să devină realitate, avem nevoie ca voi, cetățenii noștri din Uniunea Europeană, să vă alăturați inițiativei noastre: dezbateți, contraziceți sau completați propunerile enunțate. Uniunea Europeană trebuie să redevină chestiunea tuturor, ci nu doar a celor care vor să o distrugă. Numai o astfel de acțiune a cetățenilor va da liderilor noștri curajul de a acționa. Îi invităm pe toți cei care împărtășesc această convingere să ni se alăture. Să începem împreună un dialog european cu privire la ceea ce ne așteptăm de la Uniunea Europeană, astfel încât ea să poată conta pe noi toți, acum!

Alăturați-vă nouă și semnați foaia de parcurs pe www.m9m.eu.

*Intertitlurile aparțin redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel