MH17. Avion prăbușit în Ucraina. Mircea Geoană, despre implicațiile tragediei

"Sper ca acest incident să fie tratat cu prudenţă, pentru că alta este să încaieri aliaţi de-ai tăi mai mici, alta e să rişti să se bată cei mari", deținători de armă nucleară și putere mare, a declarat, sâmbătă seară, la Realitatea TV, fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, în contextul unei analize privind implicaţiile tragicului incident aviatic din Ucraina.

"Niciodată, de la primul război al Crimeei, ţara noastră nu a fost mai importantă strategic decât astăzi", a susținut Mircea Geoană în emisiunea "Jocuri de putere".

Fostul ministru de Externe a României consideră că Rusia are în codul său genetic două tendințe contradictorii: teama de a fi atacați relativ ușor prin Ucraina, prin Polonia și setea de a acumula tot mai mult teritoriu pentru a avea zone de protecţie.

Geoană recomandă prudență

În opinia lui Mircea Geoană, incidentul din Ucraina trebuie tratat cu foarte multă prudenţă, întrucât una e să se bată cei mici, alta e să se încaiere cei mari, care beneficiază de arme nucleare şi putere multă.

"Ceea ce pe mine mă frământă în acest moment, şi salut faptul că preşedintele Obama a fost clar, dar relativ rezervat, relativ prudent ieri, nu s-a repezit să tragă concluzia pe care o ştim cu toţii... Se ştie cine a tras! Dar nu-ţi poţi permite, când e vorba de un risc de conflict incandescent între două mari puteri, două mari blocuri - Rusia şi Occidentul - aici nu mai sunt războaie prin intermediari... Alta este să încaieri aliaţi de-ai tăi mai mici să se bată pentru influenţă în Africa, în Orient, în Asia, alta e să rişti să se bată cei mari. Pentru că cei mari au armă nucleară şi putere multă. De aceea sper ca acest incident să fie tratat cu prudenţă", a explicat fostul ministru de Externe.

Când se va afla cine a tras, se va trece la nivelul 2 de sancţiuni

Totodată, Mircea Geoană crede că, în situația actuală, liderul de la Kremlin este obligat să se gândească foarte bine la deciziile pe care le va lua în viitor, dacă se va stabili că vinovat de tragedia aviatică de joi este grupul de separatişti din estul Ucrainei şi că lansatoarele sunt de provenienţă rusească. "Când se va afla cine a tras, să presupunem că acel vinovat e grupul de separatişti din estul Ucrainei şi că lansatoarele sunt de provenienţă rusească, în clipa respectivă, nici Merkel, nici Roma, nici Viena nu vor mai putea face faţă unei presiuni de opinie publică şi de onorabilitate minimă şi se va trece la nivelul 2 de sancţiuni. Aici intervine reacţia lui Putin. Şi sper ca acest om care are atât de multă putere, un om care ştie multe şi ştie ce înseamnă un risc pentru Rusia de a intra într-un război economic cu Occidentul - cad în genunchi în câteva luni. Bursa de la Moscova deja s-a prăbuşit cu peste 20%, sunt companii care pleacă din Rusia... (...) Şi atunci, întrebarea pe care trebuie să şi-o pună şi Putin e: 'Merită să continui să finanţezi separatiştii şi să negi Ucrainei accesul natural la teritoriul propriu? Merită să joci acest joc care azi e în defavoarea Rusiei?' (...) Toată lumea va spune: "Ruşii sunt oameni care nu au limită!" Acest lucru este greşit şi face rău intereselor Federaţiei Ruse", explică Geoană.

"De aceea, cred că în acest moment Putin are două opţiuni delicate: fie face un pas înapoi, acceptă armistiţiul în estul Ucrainei şi decide să-i scoată din priză pe separatişti, dar asta-l va costa acasă puncte. Dacă face un pas în spate azi, el pierde în faţa opiniei publice ruseşti. Poporul rus este o mare putere care s-a simţit trecută la "şi alţii". Au un naţionalism pe care şi ei îl educă, cu presa pe care o controlează... "Ucraina e a noastră, toată lumea este a noastră!" Putin trebuie să se gândească foarte serios. Sunt convins că nu vom degenera către conflict militar, cred că se va găsi o anumită formulă prin care Putin trebuie să se replieze în faţa acestei lovituri de imagine, toată lumea e convinsă că ei sunt în spatele acelor separatişti şi acei separatişti au doborât avionul. Sunt într-un război de "public relations"", mai spune Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel