EXCLUSIV  Medicii pun diagnosticul în cazul Iasmina Popescu: ține de psihiatrie

Povestea unei tinere din Agapia, moartă la Viena, a făcut să fiarbă internetul, după ce un blogger a anunțat că fata a fost ucisă de medici și de Biserică. Poveste tragică a fost preluată de mai multe site-uri și chiar de televiziuni, care au anunțat că sâmbătă, 14 mai, Iasmina Popescu va fi înmormântată în cimitirul din Piatra Neamț.

Bloggerul Dragoș Vasilescu anunța că va face sesizări penale împotriva Bisericii Ortodoxe, pentru că totul ar fi pornit de la tensiunile pe care le suporta Iasmina, novice la mănăstirea Agapia, din partea maicii starețe Olimpiada Chiriac. Iasmina ar fi fost trimisă la mănăstire de tatăl său, fost polițist rural, și de babele din sat. Fata s-a îndrăgostit de un localnic și a rămas însărcinată. Cu ajutorul unor colege de la mânăstire, și-a provocat o întrerupere de sarcină, dar a fost obligată să muncească din greu, încă patru zile, în ciuda hemoragiei. Ajunge, într-un târziu la spitalul din Târgu Neamț, de unde este trimisă la Institutul Oncologic din Iași.

Medicii sunt acuzați că nu au observat septicemia, ci au pus diagnosticul de tumoră uterină. Pentru a acoperi scandalul, Biserica ar fi plătit internarea fetei într-o clinică din Viena, dar medicii austrieci n-au mai putut face nimic.

”Informațiile” lansate de blogger, difuzate în cascadă pe Facebook și ulterior preluate de mass media nu pot fi verificate.

Autorul textului schimbă povestea

Contactând autorul textului, acesta afirmă că prenumele fetei este într-adevăr Iasmina, dar numele real nu este Popescu. În schimb, data nașterii este cea din cartea de identitate a victimei. Informațiile ar fi  fost adunate de la fostul prieten al Iasminei, și de la surse din mănăstire. ”Prietenul ei mi-a spus ca locuia in manastire. A ramas gravida cu un altul si de aici toata povestea", ne-a răspuns în scris  Dragoș Vasilescu.  Certă rămâne data înmormântării: 14 mai.

Primăria Agapia: Iasmina nu s-a născut aici

Între timp, am contactat și Primăria Agapia, de unde secretara acesteia, Doina Ilioi, ne-a declarat că citise și ea povestea blogger-ului, astfel că a scos din arhivă Registrul de Stare Civilă, constatând că la data menționată nu figura nicio naștere. După câteva ore am insistat cu amănuntele referitoare la mama fetei. Același răspuns: nu avem cunoștință de această persoană. Mănăstirea Agapia a refuzat să prezinte o poziție legată de postarea bloggerului, care ar fi putut lămuri imediat situația.

Nicio călugăriță ”Iasmina” la vreo mănăstire din zonă

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, a fost ceva mai deschis cu noi. Și aceasta ne-a declarat că a auzit de povestea de la Agapia, dar nu se confirmă nimic, în urma investigațiilor Arhiepiscopiei. Nu există la mănăstirile din zonă nicio călugăriță născută în Agapia. În obștea Mănăstrii Agapia nu a figurat niciodată o persoană numele Iasmina, îndrumându-ne să ne adresăm și Poliției.

La IPJ Neamț, Bulgărea Elena, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a răspuns că  verificările efectuate până în prezent, în urma informației de pe blogul respectiv, nu confirmă existența unui caz.

La nicio parohie din Târgu Neamț, Agapia sau Iași nu va fi înmormântată, sâmbătă, o tânără de 27 de ani. Despre numele Iasmina...

Cazul nu figurează în evidențele medicale

Pentru a ni se confirma încă o dată că povestea este de domeniul fantasticului, am continuat investigațiile și la Institutul Oncologic din Iași.

În primul rând, o pacientă cu septicemie nu avea ce să caute la acest institut deoarece acesta nu este un spital de urgență, aici tratându-se numai pacienții cu probleme oncologice. Ambulanța nu a adus de la Neamț un astfel de caz, în registrul de internări sau de consultații nu figurează nimic, medicii nu au avut o astfel de pacientă.

După patru-cinci zile de septicemie ar fi fost exclusă deplasarea pacientei și în aceeași localitate, darmite la Viena. Din cercetările Colegiului Medicilor și a managerilor de spital, nu s-a pus problema, pentru că un astfel de caz nu a existat. Medicii spun că poate fi luat în discuție un caz psihiatric. Dacă nu este o manevrăde imagine, o invenție care să atragă atenția asupra unui blog, putem să ne gândim la fabulații din cazurile psihiatrice.

Comunicatul Arhiepiscopiei Iașiului

"Precizăm că, deși i se atribuie un comentariu despre cazul așa-zisei „măicuțe", nu a existat nici un fel de dialog al Maicii Starețe de la Mănăstirea Agapia cu persoana care deține blogul sau cu vreo altă persoană pe marginea subiectului mai sus menționat, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei primit la redacție.

"Mai mult, din informațiile primite de la instituțiile medicale citate în articol, reiese că nu a existat nici o pacientă cu numele Iasmina Popescu înregistrată la Spitalul din Târgu Neamț sau la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Regretăm ușurința cu care se lansează în public astfel de povești fabricate, preluate fără minime verificări de unele instituții de presă, deși am fost la dispoziția tuturor celor interesați de un punct de vedere în acest sens. Pe de altă parte, mulțumim acelor instituții de presă care, după verificări profesioniste, au informat corect publicul despre acest caz", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel