Urmărește emisiunea live


Măsuri luate de Guvern în beneficiul angajaților din Ministerul de Interne

În plină dezbatere publică referitoare la salariile bugetarilor, Guvernul prezintă o situație a măsurilor luate în beneficiul angajaţilor din Ministerul Afacerilor Interne:

Începând din anul 2014, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a păstrat un dialog permanent şi eficient cu toate sindicatele reprezentative ale polițiștilor și Corpul Național al Polițiștilor. Acest mod de lucru a condus la acordarea unor drepturi salariale conform importanţei sociale a poliţiştilor, pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor de frontieră.

Măsurile dispuse de conducerea MAI, prin Ordine de Ministru sau prin promovarea unor acte normative în Guvern au vizat:

  • Plata în anul 2014 a tuturor restanţelor privind drepturile de echipament, care, de atunci se plătesc lunar și la timp tuturor angajaţilor.
  • Tot în anul 2014, au fost reîntregite drepturile diminuate în anul 2010, cum sunt compensația pentru chirie, indemnizația de mutare și de instalare sau compensația pentru ajutorul de deces. În cazul acestor drepturi, creșterea efectivă a fost de aproximativ 15%.
  • Promoţiile Academiei de Poliţie şi ale şcolilor de agenţi au fost încadrate la termen, imediat după finalizarea cursurilor.
  • Acordarea de majorări salariale pentru un număr mai mare de polițiști prin creșterea marjei procentului de acordare a sporului pentru misiuni deosebite. 
  • Au fost asigurate drepturile legale privind decontarea cheltuielilor de deplasare la locul de muncă a celor mutați sau transferați în interes de serviciu, în valoare de 22.718 mii lei.
  • Din anul 2015 se plăteşte munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, prin acordarea unui spor de 75% din solda sau salariul de bază proporțional cu zilele lucrate. Măsura a fost adoptată prin Ordonanţă de Guvern şi se aplică în întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Vezi și: Victor Ponta a făcut anunțul decisiv cu privire la salariile bugetarilor

Ordonanţa a fost adoptată prin Lege şi ratificată de Preşedintele României. Măsura a avut în vedere faptul că instituţiile din domeniul securităţii naţionale muncesc 24 de ore din 24, 7 zile din 7, indiferent de zile libere sau sărbători legale. Suma alocată pentru punerea în aplicare a acestei măsuri este de 252.000 mii lei.

  • Din luna iulie 2015, ca urmare a adoptării OUG 26/2015 a fost ridicată restricţia de actualizare a normei de hrană şi echipament, context în care au crescut sumele destinate drepturilor de echipament cu 30% pe an la poliţişti şi 15% la militari. Pentru perioada iulie-decembrie 2015 pentru plata acestui drept este alocată suma de 36.780 mii lei.
  • În anul 2014 au fost avansaţi peste 21.000 de ofiţeri, subofiţeri şi agenţi, iar anul acesta peste 13.000, ceea ce înseamnă inclusiv un plus la salariul acestor angajaţi.
  • Viceprim-ministrul pentru securitate naţională a susţinut adoptarea unei noi legi a pensiilor militare pentru întreg personalul din domeniul securităţii naţionale, ca recunoaştere a meritelor, riscurilor şi sacrificiilor militarilor români, lege care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
  • Referitor la noul proiect de lege privind salarizarea, sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, a fost realizată concepţia privind grila de salarizare pentru întreg sistemul de securitate naţională, aceasta fiind agreată inclusiv cu sindicatele şi înaintată Ministerului Muncii.

Citește și: Gabriel Oprea vrea modificarea Codului Penal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel