Maşină a Protecţiei Civile Galaţi, un milion de kilometri la bord. Cum arată

O maşină a Protecţiei Civile din Galaţi a parcurs, cel mai probabil, un milion de kilometri în cei 40 de ani de „viaţa".

Este vorba despre singura maşină din dotarea Protecţiei Civile Galaţi folosită pentru transportul materialelor explozibile. Camioneta a purtat mii de proiectile, grenade şi muniţie de toate felurile, care au fost apoi detonate în siguranţă, scrie stirileprotv.ro.

Proiectilele şi cele unsprezece kilograme de trotil folosite pentru distrugerea lor au fost transportate cu această camionetă. Maşina a fost produsă în Germania în 1976, iar în 1994 a fost donată de omologii nemţi ai Serviciului de Protecţie Civilă din Galaţi.

Cu toate că această camionetă nu a fost concepută pentru a transporta material exploziv sau muniţie, când au primit-o de la germani românii i-au sudat o placa din oţel, pentru a putea să transporte şi proiectile neexplodate.

„Este singura maşină folosită la misiuni piotehnice, având în jur de 350.000 de kilometri de când a intrat la noi", a spus Cătălin Diţu, specialist pirotehnist.

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au străduit să o îngrijească mereu, pentru că au mare nevoie de ea. Dacă pasagerii din cabina sunt protejaţi de placa din oţel groasă de un centimetru, nu la fel se întâmplă şi cu oamenii de pe stradă. Tot ceea ce separă muniţia activă de pietonii pe lângă care trece maşina prin oraş este o prelată normală.

"Proiectile de artilerie - calibre începând de la douăzeci de milimetri, până la o sută cincizeci si doi - grenade de mână ofensive, şi defensive, şi cartuşe", a spus Catalin Diţu, care a precizat că a transportat astfel de proiectile cu maşina de-a lungul timpului.

Proiectilele sunt încărcate şi duse într-un poligon, la 20 de kilometri de oraş. Până acum, maşina nu i-a lăsat niciodată în drum, însă nimeni nu vrea să se gândească la momentul în care camioneta nu va mai funcționa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel