Margarina trans, declarată nocivă. Daciana Sârbu, lovitură pentru industria alimentară din Europa

Parlamentul European a deschis un război cu anumite grăsimile trans, extrem de folosite la prăjituri sau produse de patiserie. De la operatorii de fast-food până la producătorii de biscuiți sau croissante, toată industria alimentară va trebui să-și schimbe rețetele. Grăsimile trans se găsesc mai ales în anumite tipuri de margarină sau de uleiuri vegetale hidrogenate.

Comisia de Sănătate publică (ENVI) a adoptat astăzi o rezoluție privind grăsimile trans în alimentele procesate. Eurodeputata Daciana Sârbu este unul dintre autorii acestei rezoluții și cea care a insistat, în negocierile din Comisie, pentru limitarea clară, impusă prin legislatie, a acestor substanțe.

Alimentele cu margarină trans, consumate mai ales de copii

“Consumul excesiv de grasimi trans produse industrial este periculos pentru sanatate, fiind un factor de risc pentru boli cardiovasculare, dar si pentru alte afectiuni. Aceasta amenintare nu este insa cunoscuta pe scara larga si lipsa de informatie determina multi oameni sa aleaga alimente care contin acest tip de grasimi fara a sti la ce pericol se expun. Foarte grav e ca multi tineri si copii mananca frecvent alimente procesate ce contin aceste grasimi (precum biscuiti, produse de patiserie, fast-food) si nu exista, in acest moment, la nivel european legislatie care sa limiteze cantitatea de grasimi trans din alimentele procesate sau sa avertizeze oamenii cu privire la efectele acestora”, afirma Daciana Sârbu.

Etichetarea nu este suficientă

Semnalarea pe eticheta a acestui ingredient nu este o masura suficienta, pentru ca el este prezent si in alimente care nu intra sub incidenta regulilor privind etichetarea, cum ar fi produsele fast food sau unele preparate din restaurante. De aceea, eurodeputata PSD s-a luptat in dezbaterile din Comisie pentru impunerea prin lege a unor limite clare ce nu pot fi depasite, insistand ca obiectivul sanatatii publice este singurul care trebuie sa conteze:

 “Este nevoie de reguli la nivel european, care sa fie respectate in toate statele membre. Dupa impunerea unor limite in privinta grasimilor trans din alimentele procesate, in Danemarca a scazut numarul deceselor cauzate de afectiuni cardiovasculare. Trebuie sa fim categorici si fermi, iar protejarea sanatatii oamenilor trebuie sa fie singura prioritate a legislatiei europene privind grasimile trans”, adauga eurodeputata.

Rezoluția va fi votată în luna mai 2017

Rezolutia adoptata de Comisia ENVI cere Comisiei Europene sa propuna “cat mai curand posibil” limite obligatorii in privinta grasimilor trans produse industrial, pentru a reduce consumul lor in randul populatiei. Eurodeputatii solicita si colaborarea Comisiei Europene cu industria alimentara pentru reformularea alimentelor, in sensul producerii unor versiuni mai sanatoase, precum si cooperarea cu statele membre pentru cresterea gradului de educatie nutritionala a populatiei.

Rezolutia urmeaza sa fie votata in luna octombrie in plenul Parlamentului European si, in cazul adoptarii sale in acest for, eurodeputatii vor astepta o propunere legislativa din partea Comisiei Europene.

Tinerii consumă mai multe grăsimi nocive

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum de AGT de maximum 1 % din aportul zilnic de energie, iar alții – un consum de maximum 2 % din aportul zilnic de energie. Deşi datele legate de consumul de AGT la nivelul UE sunt limitate, un studiu realizat recent în nouă ţări europene a constatat un consum mediu zilnic de AGT sub 1% din aportul energetic zilnic. Cu toate acestea, anumite grupuri (precum cetăţenii cu venituri reduse sau cei cu vârste între 18 şi 30 de ani) depăşesc sau prezintă riscul de a depăşi pragul de 1% al OMS, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel