Marga: ICR renunță la experimente și finanțează doar autori consacrați

Andrei Marga, aflat în Germania pentru tipărirea unui volum personal, a prezentat, într-o scrisoare deschisă, strategia pe care o propune Institutului Cultural Român, în mandatul său. Noul director al ICR anunță schimbări de structură și de personal, renunțarea la experimente, și vrea să susțină doar personalități culturale consacrate.

 ICR s-a preocupat în ultimii ani să etaleze experimente artistice, dar eșecurile nu sunt mai puține decât reușitele, consideră Andrei Marga. Obiectivul ICR trebuie redefinit, de la inițierea organizarea și dezvoltarea capacității asociative la producerea de valori. Promovarea limbii române în Europa devine o prioritate a mandatului Marga.

Până acum, scrie Andrei Marga, ICR a avut o concepție neoromantică privind cultura, adică a acordat puțină atenție științelor economiei, dreptului sau tehnologiei. Accentul trebuie mutat pe cultivarea științelor, în general, pornind de la o concepție modernă asupra culturii.

ICR nu va mai promova experimente, ci doar opere validate și autori care au creat ”monumente istorice”.

Tema conflictului între generații va fi abandonată, iar valoarea operei trebuie să fie singurul criteriu de apreciere a proiectelor. Afinitățile, afilierile sau vârsta nu pot acoperi lipsa de valoare.

ICR va sprijini personalități consacrate, ca să existe o garanție a succesului și ”va pune capăt risipei resurselor pe improvizații și aranjamente subiective”.  Institutul va finanța prezența cărților românești în bibliotecile lumii, va colabora cu editurile de referință străine și va susține traducătorii.

”Conform legislației, ICR trebuie să mute accentul pe cultivarea unui sanătos pluralism, ferindu-se de parti pris-uri pentru politici respinse de cetățenii țării”, scrie Andrei Marga. De asemenea, vor fi reconstruite structurile ICR și vor fi reconfigurate posturile, deschizând Institutul pentru personalități culturale de referință.

ICR va fi defeudizat și debirocratizat, mai susține Andrei Marga în finalul scrisorii sale deschise.

Vezi aici integral scrisoarea deschisă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel