Marea Britanie îl caută pe presupusul "călău" al ziaristului James Foley

Scotland Yard a demarat, joi,  o amplă anchetă pentru identificarea bărbatului cu cagulă care s-a prezentat drept "călăul" ziaristului american James Foley.

Anchetatorii britanici se bazează  că acesta ar putea fi unul dintre numeroșii britanici înrolați în rândurile grupării Statul Islamic (SI), considerată de Londra "un pericol pentru securitatea națională", informează AFP.

Mass-media și-a exprimat în termenii cei mai duri repulsia față de difuzarea înregistrării video de către SI care prezenta decapitarea jurnalistului american, răpit în Siria la sfârșitul anului 2012, de către un bărbat mascat care vorbea engleza cu accent britanic — descris de media drept "măcelar", "maniac" sau "fanatic" — și care este, potrivit premierului David Cameron, "probabil britanic".

Citește și: Jurnalist american decapitat: Forțele speciale au eșuat să-l salveze

"Îl vor identifica în cele din urmă" și vor putea conta pe ajutorul apropiaților, a declarat joi Richard Barrett, fostul șef al direcției de combatere a terorismului din cadrul serviciilor de informații MI6.

Poliția și serviciile de informații dispun de aparatură ultra-sofisticată de recunoaștere facială și a vocii, în încercarea de a-l identifica pe criminal.

Citește și: Jihadiștii au filmat decapitarea unui jurnalist american

Ei dispun de asemenea de un fișier ce conține cel puțin o parte dintre cei 400-500 de britanici care luptă în Irak și Siria, potrivit autorităților. Printre aceste persoane se află și bărbați tineri care au apărut cu fețele descoperite în recentele înregistrări video de propagandă și de recrutare ale SI.

Cu toate acestea, experți afirmă că vocea cu accent britanic care pronunță condamnarea la moarte a jurnalistului ar putea fi dublată și ar putea aparține de fapt unui alt bărbat decât "călăul", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel