Marea Britanie, alegeri parțiale determinate de migrația politică: un parlamentar conservator merge la UKIP

Un mic șoc în tabăra conservatorilor premierului David Cameron, care pregătește campania alegerilor legislative din 2015. Parlamentarul Douglas Carswell a părăsit Partidul Conservator în favoarea euroscepticilor de la UKIP, conduși de Nigel Farage, declanșând alegeri parțiale pe care formațiunea premierului are mari șanse să le piardă.

Carswell, un lider al noii generații de conservatori eurosceptici care a pledat deschis pentru ieșirea Marii Britanii din UE, spune că a stat treaz multe nopți înainte să ia această decizie, care e determinată de incapacitatea lui Cameron de a produce o reformă în UE.

El a arătat că va demisiona din funcția de parlamentar al circumscripției electorale Clacton, din districtul Essex. Carswell va candida la alegeri parțiale pentru aceeași circumscripție, doar că de data aceasta o va face din poziția de membru UKIP.

Blocadă în Anglia: noi taxe pentru români și bulgari

Douglas Carswell are un avantaj semnificativ în viitorul scrutin. Potrivit academicianului Matthew Goodwin, citat de The Guardian, Essex este zona care simpatizează cel mai mult cu euroscepticismul din întregul Regat.

Este prima oară din 1982 când un parlamentar demisionează pentru a candida la alegerile parțiale din partea unui alt partid.

Risc ridicat pentru David Cameron

Carswell le-a reproșat foștilor colegi de partid că nu iau în serios promisiunile de a produce o schimbare "adevărată". "Europa este singurul continent de pe glob care nu crește ... așa că cine din Westminster, care dintre așa-numiții noștri lideri, este pregătit să facă o schimbare reală?".

William Hague, liderul Camerei Comunelor, a replicat că dezertarea fostului său coleg face ca un referendum pentru părăsirea UE să fie mai puțin probabil pentru că va crește șansele unei victorii a lui Ed Miliband (lider laburist care vrea să devină premier după alegerile parlamentare din 7 mai 2015 - n.r).

Nigel Farage, șeful UKIP, care a negociat discret cu Carswell plecarea din Partidul Conservator, spune că se așteaptă la alte defectări, atât ale conservatorilor cât și ale laburiștilor. 

Mișcarea lui Carswell ar putea tulbura serios apele în tabăra Puterii, determinând și alți conservatori să schimbe barca politică. Conservatorii eurosceptici care rămân în partid s-ar putea simți impulsionați să-l conteste pe prim-ministrul Cameron, posibil prin a pleda în timpul discursurilor din alegerile parlamentare pentru ieșirea din UE.

Britanicii vor vota la un referendum organizat în 2017 pentru rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel